Børskrisen bare en mediakrise

Ola H. Grytten

- Alt for mange journalister prøver å lete etter et krakk, hevdet professor Ola Grytten på NHH-Alumnis frokostmøte i Oslo. Han kaller heller turbulensen på Oslo børs for en "mediakrise" enn et krakk.

18.04.2008 - Jens Frølich Holte


Grytten holdt foredrag på NHHs alumnitreff som ble arrangert i Oslo 17. april.

Alumnitreff
MANGE PÅMELDTE. Rundt hundre siviløkonomer møtte frem på frokosttreffet.
Foto: Jens Frølich Holte

Nærmere 100 tidligere studenter var samlet for å få servert presise analyser fra en av NHHs mest profilerte akademikere.

Trege krakk

Med fete krigstyper har avisene omtalt de siste måneders svalestup på Oslo børs som det største krakket siden 1987. NHH-professoren undrer seg over dette. Fallene i 1998 og 2001 var kraftigere og mer dramatiske.

- Jeg har vanskelig for å si at det er et krakk nå. Krakk behøver ikke å gå fort, fortalte Grytten og brakte frem depresjonen på 30-tallet som eksempel. I USA falt børsen med mellom 20 og 25 prosent hvert år mellom 1929 og 1933.

To utfordringer

Grytten pekte på to store utfordringer i den nåværende finanskrisen.

For det første kan politikeres krisepakker og sentralbankenes rentekutt utsette en nødvendig korreksjon.
- Korreksjonen kan bli mindre enn den egentlig skulle vært, påpekte Grytten.

Grytten var i tillegg bekymret for hvor godt inflasjonsmålet vil være for norsk økonomi i fremtiden. Høye priser har betydd høy konjunktur, mens lave priser har vært ensbetydende med dårlige tider.
- På NHH sier vi at priser avspeiler konjunkturen. Det er ikke alltid tilfelle, hevdet professoren og viste frem et lysbilde som konkluderte med negativ samvariasjon mellom pris og konjunktur.

At sentralbanken følger et inflasjonsmål, kan derfor virke mot sin hensikt.


Ola H. Grytten
KRAKKAVERS. Ola Grytten vil nødig ta ordet krakk i sin munn enda, i frykt for mobbing fra kolleger.
Foto: Jens Frølich Holte

- Noe som ikke er riktig

Grytten var også forbløffet over utviklingen på Oslo Børs. De siste tre årene har den årlige gjennomsnittlige avkastningen vært på 45 prosent. Med den siste tids turbulenser er denne veksten redusert til 35 prosent - noe som fortsatt er et høyt tall, i følge Grytten.

- Det er noe som ikke er riktig. Fornuftsmessig skulle vi vært lenger nede. Jeg hadde trodd børsen skulle nærmere 300, innrømmet professoren.

I møte med nyhetshungrige journalister er det ikke alltid like lett å bli forstått. Grytten understreket for forsamlingen at han foreløpig vil unngå å karakterisere den nåværende krisen som et krakk. Og begrunnelsen var enkel nok.
- Hvis en professor sier det er krakk, blir han mobbet på jobben...



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive