Lederforsker klar for Grand Prix
Fire minutter er alt deltagerne i Forsker Grand Prix får på å presentere forskningen sin. NHH-stipendiat Berit Sund mener konkurransen gjør forskerne til bedre formidlere.
09.09.2013 - Øyvind Torvund
- I perioden fram mot Forsker Grand Prix får man råd og veiledning fra skuespillere, kommunikasjonsrådgivere og journalister. Dette hjelper oss til å gjøre forskningen mer forståelig for folk som ikke vet hva jeg holder på med, sier stipendiat Berit Sund fra institutt for strategi og ledelse.
Vil skape engasjement
Torsdag 19. september skal hun forsvare NHHs ære under Forsker Grand Prix på Verftet. Her får ti forskere fire minutter på seg til å engasjere både publikum og jury. De to beste går videre til den nasjonale finalen i Oslo 29. september.
- Som forskere kan vi nok bli flinkere til å gjøre forskningen tilgjengelig for folk, og i tillegg skape engasjement for det vi jobber med. Vi blir bedre i stand til å presentere arbeidet vårt gjennom oppfølgingen vi får, og forhåpentligvis kan dette også komme studentene til gode, sier Sund, som foreleser i organisasjonsteori.
Unik lederstil
Stipendiaten forsker på norsk lederstil. I doktorgradsarbeidet skal hun finne ut hva som er den typiske norske lederstilen, og hvilke effekter lederstilen har på de ansatte.
- Mye av forskningen som er gjort på dette feltet kommer fra USA, og jeg vil finne ut om den norske stilen er annerledes, sier Sund.
Og forskjeller, det er det.
- Norske ledere involverer i større grad arbeidstakerne i avgjørelser enn det deres amerikanske kollegaer gjør. I Norge er det lagt opp til at medarbeiderne skal prøve og feile. De blir oppmuntret til å ta sjanser, og dette er ganske unikt, sier Sund.
Skrekkblandet fryd
Hun vil ikke avsløre nøyaktig hvordan hun skal presentere studien. På veien frem mot finaledagen har hun likevel fått mange gode tips.
- Jeg har innsett hvor viktig kroppsspråket er under presentasjoner. Det gjelder alt fra kroppsholdning, hvordan man står og hva man gjør med hender og armer. Enkelte av disse tingene vet man egentlig, men man tenker ikke skikkelig over det når man presenterer.
- I tillegg har jeg erfart at det jeg synes er mest spennende med forskningen min, ikke nødvendigvis er det som er mest interessant for folk flest, sier Sund.
Hun kjenner allerede litt på nervene før den store dagen.
- Jeg går til dette med skrekkblandet fryd, men mest fryd. Det er mye å holde styr på, så vi får se hvordan det går. Dette har uansett vært en utelukkende positiv opplevelse. Jeg har lært mye som jeg ikke hadde fått uten å være med, sier stipendiaten.
Les mer om Forsker Grand Prix i Bergen
Les mer om Forskningsdagene
Stipendiat Berit Sund frå Institutt for strategi og leiing er årets NHH-representant i bergensutgåva av Forsker Grand Prix under Forskningsdagane.
Foto: Hallvard Lyssand
|