Internasjonal arena på NHH

Denne uken arrangeres Karrieredagen 2013 og en rekke tilhørende arrangementer på NHH. Nytt av året er den internasjonale satsningen.

30.09.2013 - Shreya Nagothu


Nærmere 100 bedrifter besøker NHH torsdag 3. oktober og fyller gangene på skolen med stands, dresskledde mennesker og «freebies». Bedriftene skal lokke til seg de smarteste hodene allerede før de er ferdig med studiene ved å dele ut gratis kaffe, sjokolade og andre nyttige og mindre nyttige ting.

Fokus utover

Karrieredagen er et årlig arrangement, organisert av studentforeningsgruppen Næringslivsutvalget, som har ansvar for kontakt mellom studentene og næringslivet. I tillegg til å arrangere bedriftspresentasjoner har de ansvar for denne og andre karrieredager for studentene ved NHH.

I år har Næringslivsutvalget og det nyetablerte Internasjonalt rettet karrieresenteret ved NHH samarbeidet om å lage en internasjonal arena på karrieredagen. Her vil bedrifter presentere muligheter for arbeid i utlandet. Bedriftene, blant andre Google og Utenriksdepartementet, vil stå på stand i Speilsalen i nybygget.

- Arbeidslivet blir stadig mer internasjonalt, både med tanke på internasjonale prosjekter, men også en mer mangfoldig norsk arbeidsstokk. Det vil være veldig viktig å ha internasjonal kompetanse for å kunne jobbe og være komfortabel i et slikt miljø, sier Ann-Mari Haram, prosjektleder for Internasjonal rettet karrieresenter.

Google holder kurs

En annen nyhet i år er at det vil være arrangementer i forbindelse med Karrieredagen over tre dager. Tirsdag og onsdag 1-2. oktober skal det holdes kurs og workshops for studentene, også med et internasjonalt fokus.

Blant annet skal Google holde kurs om innovasjon, og Dilek Ayhan fra Alarga et kurs spesielt rettet mot internasjonale studenter om kulturelle utfordringer i jobbsøkerprosessen i Norge. Det arrangeres også et intervjutreningskurs på engelsk, hvor studenter blir vurdert som om de er på et reelt jobbintervju blant annet av representanter fra Google.

I tillegg til de tre dagene som arrangementene går over, står også CEMS-skoler på stand i Speilsalen mandag 30. september. Haram er spent på gjennomføringen og tilbakemeldingen fra både studentene og kursholderne. I etterkant vil NHH, i samarbeid med Næringslivsutvalget, evaluere og utvikle produktet. Ambisjonene er å utvide fra en karrieredag til en hel karriereuke med et helhetlig tilbud.

- I år prøver vi oss frem. Neste år håper vi å utvide og forbedre tilbudet, sier Haram.

De norske uteblir

Responsen har i forkant vært god - fra de internasjonale studentene. Fra de norske studentene har den uteblitt på en del av arrangementene. Haram har opplevd dette også i forbindelse med internasjonal karriererådgiving på karrieresenteret; pågangen har vært stor på «drop in»-timene fra de internasjonale mens de norske ikke er like interesserte.

- 95 % av de som benytter seg av rådgivingstjenesten er de internasjonale studentene, de resterende 5 % er de norske, sier Haram.

Haram tror det er flere grunner til dette, for det første at de norske studentene ikke er like vant til å benytte seg av karrieretjenester slik de internasjonale er. Videre er de internasjonale studentene interessert i å få seg jobb i Norge, og søker hjelp i den sammenheng.

- De norske studentene er i utgangspunktet ikke åpne for å jobbe i utlandet. Det kan være fordi de tror at de ikke trenger det, og til dels fordi vi har et godt og trygt arbeidsmarked i Norge. Men det blir bare mer og mer viktig å inneha internasjonal kompetanse, selv om du skal jobbe i Norge. NHH-studentene burde bruke karriereaktivitetene som tilbys ved skolen til å tenke nøye gjennom karrierevalget og utfordre seg selv. Man må tørre å tenke utradisjonelt med alle mulighetene som finnes i dag, oppfordrer Haram.

Internasjonale skoler vil trekke studenter til sine studier.
Foto: Hallvard Lyssand

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive