Disputas: Eksportkostnaders påvirkning på internasjonal handel

Hege Medin

Hege Medin disputerer for doktorgraden ved NHH fredag 29. november med avhandlingen "Sunk export costs: How they influence firms' export decisions and international trade".
In English

20.11.2013 - Red.


Når en bedrift skal begynne å eksportere til et nytt marked, står den overfor en rekke kostnader knyttet til f.eks. innhenting av informasjon om markedet, etablering av kundekontakt og tilpasning av sine produkter. Mye av dette er faste engangskostnader som bedriften ikke får igjen om den slutter å eksportere, m.a.o. irreversible eksportkostander. Avhandlingen tar for seg betydningen av slike kostnader for bedrifters eksportbeslutninger og internasjonale handelsstrømmer.

Et sentralt resultat i nyere handelsteori er den såkalte «hjemmemarkedseffekten». Den sier at små land vil ha en mindre andel av verdens produksjon og eksport av industrivarer enn deres størrelse skulle tilsi. I avhandlingen viser Hege Medin at dersom bedrifter står overfor irreversible eksportkostnader, kan hjemmemarkedseffekten i eksporten bli reversert. Små land kan ha en større andel av verdens eksport av industrivarer enn størrelsen skulle tilsi. En konsekvens av dette er at små land har en høyere andel bedrifter som eksporterer enn store land. Medin finner empirisk støtte for dette resultatet ved å vise at andelen industribedrifter som eksporterer synker med økt BNP blant 116 land.

Videre viser Medin sammen med Per Botolf Maurseth at irreversible eksportkostnader er viktige for norske fiskeeksportører. Kostnadene kan imidlertid bli redusert gjennom læring. Fiskeeksportørene lærer om eksport både fra egen og fra andre bedrifters eksporterfaring. Tilstedeværelse i markeder er viktigere enn eksportvolum for læring.

Veileder: Førsteamanuensis Ragnhild Balsvik, NHH

Tid og sted: Prøveforelesning: Torsdag 28. november kl. 17:00
Disputas: Fredag 29. november kl. 10:00 Norsk Utenrikspolitisk Institutt, C.J. Hambros plass 2 D, Oslo.

Tema for prøveforelesning: New trade theory: Implications for industrial policy.

Mer informasjon: Hege Medin er stipendiat på Norsk Utenrikspolitisk Institutt.
E-post: hege.medin@nupi.no. Mobil: 920 98 864

Kommunikasjonssjef: Kristin Risvand Mo, e-post: kristin.mo@nhh.no, tlf. 55 959661/915 99 661


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive