Advarte mot Kina-boble
- Jeg har helt andre tanker om Kina nå enn for tre-fire år siden, sa Knut N. Kjær på NHH Summit.
11.11.2013 - Kristin Risvand Mo
Knut N. Kjær er kjent som den som bygget opp Statens Pensjonsfond Utland, som han ledet fra1997 til 2010. De siste årene har Kjær bygd opp hedge-fondet Trient og samtidig vært rådgiver for kinesiske myndigheter i oppbyggingen av investeringsfondet China Investment Corporation.
- Kina har brukt kreditt i fem år for å fyre opp under økonomien. Det er fare for at Kina bygger opp et berg av dårlig gjeld.
Investeringer som andel av BNP-veksten må ned fra over 50 til 30-40 prosent. Men det kan skape problemer den enkelte kineser, sa Kjær til de drøyt femti deltakere på NHH Summit.
Risiko
I følge Kjær er urbaniseringen en nøkkel til å forstå Kinas utvikling.
- Urbanisering fører til endringer i kjøpekraften. Det er dette som har drevet utviklingen i Kina.
Han pekte også på risikoen knyttet til Kinas massive miljøproblemer og økende arbeidsledighet. Høyere arbeidsledighet og inflasjon øker sannsynligheten for opptøyer, sa Kjær.
Økonomiske reformer
Samtidig er kinesiske myndigheter mer endringsvillig enn før.
- Den nye ledelsen har satt økonomiske reformer på dagsorden og de har større gjennomføringsevne enn tidligere regimer. De forstår for at massiv korrupsjon ødelegger både markedseffektiviteten og undergraver legitimiteten til kommunistpartiet, sa Kjær.
Faglig påfyll på Summit
NHH Summit samler hvert år en rekke fremtredende fagfolk og næringslivsledere til foredrag, diskusjon og nettverksbygging. 2013-utgaven av gikk av stabelen på Soria Moria konferansesenter i Oslo, 6. november.
Ekspedisjonssjef Elisabeth Berge i Olje - og energidepartementet deltok på NHH Summit for første gang.
- For meg som jobber med energi er det viktig å forstå de økonomiske drivkreftene både globalt, i Europa og i Norge. Å få litt mer innblikk i utfordringene i Kina, fra en som har mer tilgang til informasjon enn de fleste av oss, var spesielt nyttig.
Høyaktuelt
Konsernsjef i Handelsbanken Dag Tjernsmo var også fornøyd med programmet på NHH Summit.
- Økonomiske framtidsutsikter er høyaktuelt. Ikke minst på grunn av utviklingen i Kina, USA og Europa. Som bank er vi avhengig av verden rundt oss. Som leder er det viktig å få med seg trendene i internasjonal økonomi, det påvirker oss både som bank, kunder og norsk økonomi.
Øystein Medlien, daglig leder i Grieg Investor, gav investeringsråd til deltakerne på NHH Summit. Det er aksjer som gjelder, mente han.
Foto: Siv Dolmen
Programmet var bra, med aktuelle tema og en fin blanding av innledere og deltakere fra akademia, næringsliv og media, mente Elisabeth Berge. Her i samtale med Aksel Mjøs (NHH) og Finn Jebsen (Kongsberg-gruppen).
Foto: Siv Dolmen
Dette ville jeg ha med meg i en travel hverdag, sa leder i Handelsbanken Dag Tjernsmo. Her i samtale med påtroppende administrerende direktør ved NHH, Nina Skage
Foto: Siv Dolmen
Martin Sandbu (Financial Times), Gernot Doppelhofer (NHH), Nils-Henrik von der Fehr (UiO) og Harald Magnus Andreassen (Swedbank First Securities). Gernot Doppelhofer holdt innlegg på sesjonen Europe- Towards renewed growth.
Foto: Siv Dolmen
Lederskribent i Financial Times, Martin Sandbu, ledet siste sesjon om norsk økonomi. Blant innlederne var NHO-president Kristin Skogen Lund. Her er hun i samtale med Øystein Thøgersen som sammen med Thore Johnsen var ansvarlig for 2013- utgaven av NHH Summit.
Foto: Siv Dolmen
|