Innstilling fra valgkomiteen

Frøystein Gjesdal og Sunniva Whittaker

Valgkomiteen ved NHH innstiller professorene Frøystein Gjesdal og Sunniva Whittaker til henholdsvis rektor- og prorektorkandidat ved valget i april. Helge Thorbjørnsen og Gunnar E. Christensen er viserektorkandidater. Presentation of the candidate teams and programmes in English

12.03.2013 - Red.


Valgkomiteen fremmet tirsdag følgende forslag rektorat for perioden 2013-2017:

Kandidat til rektor: Frøystein Gjesdal, IRRR.
Kandidat til prorektor: Sunniva Whittaker, FSK.
Kandidat til viserektor for forskning: Helge Thorbjørnsen, SOL.
Kandidat til viserektor for fagressurser: Gunnar E. Christensen, SOL.

"Frøystein Gjesdal, Sunniva Whittaker, Helge Thorbjørnsen og Gunnar E. Christensen er alle svært godt kvalifiserte kandidater med høy integritet og sterk lojalitet til NHH. Sammen har de bred erfaring og god kjennskap til hele organisasjonen. De kjenner institusjonens posisjon, særpreg og potensial, og de har tillit og legitimitet til å videreutvikle NHHs forsknings-, undervisnings- og formidlingskultur. Valgkomiteen mener det foreslåtte rektoratet vil kunne være en tydelig og samlende ledelse for høyskolen i den kommende fireårsperioden," heter det i valgkomiteens innstilling til valgstyret.

Les mer om kandidatene lenger nede i saken.

- Grundig prosess

- Valgkomiteen la opp til en grundig og åpen prosess. Vi inviterte til innspill, og gjennomførte en serie av samtaler med sentrale personer i miljøet, herunder over 20 samtaler med faglige og administrative ledere ved høyskolen. Dette gav komiteen mange innspill på gode kandidatnavn som vi har tatt med oss i vårt arbeid, sier komitémedlem, professor Frode Sættem.

- Valgkomiteen har vurdert flere kandidater, både interne og eksterne, herunder flere kvinner. Det er ingen hemmelighet at flere potensielle kandidater i aldersgruppen pluss-minus 50 år har valgt å prioritere egne forskerkarrierer fremfor å påta seg vervet som rektor for kommende fireårsperiode. Rektorvervet ved NHH er attraktivt, men samtidig blitt så krevende at man utvilsomt må sette egne faglige ambisjoner til side for å kunne utføre dette vervet, fortsetter Sættem, og tilføyer:

- Det har tatt tid å avklare alt dette, derfor kom ikke innstillingen til 1. mars. Det positive er at vi har avdekket at det finnes særdeles mange velkvalifiserte kandidater for fremtiden.

I følge Sættem utfyller kandidatene hverandre godt, både med hensyn til faglig bakgrunn, alder og erfaring. Om de innstilte blir valgt vil NHH vil få sin første kvinnelige prorektor.

- Det er bred støtte og tro på teamet i organisasjonen, sier Sættem.

- Antall personer i rektoratet utvides gjennom dette forslaget, men det legges ikke opp til vesentlig økning i den totale ressursbruken på faglig ledelse. NHH har som kjent ikke viserektor for utdanning, men en sterk gruppe av dekaner for de ulike programmer, fortsetter Sættem, og avslutter:

- NHH kjennetegnes av kvalitet og har høye mål. Dette kandidatteamet vil stå særdeles godt rustet til å lede organisasjonen i de kommende fire år.

Valgstyret ved NHH tar imot forslag til andre kandidater frem til 19. mars.

Les mer om prosedyrer rundt valgene våren 2013 i den tidligere publiserte kunngjøringen fra Valgstyret

Valgkomiteen har bestått av professor Frode Sættem, professor Bertil Tungodden, seniorrådgiver Bjarte Grønner og eksternt styremedlem Kirsti Koch Christensen.

Professor Inger G. Stensaker og studentrepresentant Peder Engesæth valgte å fratre før den endelige innstillingen var klar.

KANDIDATER:

Rektorkandidat Frøystein Gjesdal
Frøystein Gjesdal (født 1950) kommer fra Bergen og er professor ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap. Han er siviløkonom fra NHH i 1971 og disputerte for doktorgraden ved Stanford University i 1979. Han har senere hatt undervisnings- og studieopphold ved Stanford University, Yale University og University of Florida, og har hatt bistilling ved Universitetet i Tromsø og Universitetet i Nordland.

Gjesdals forskning og undervisning er innen incentivteori og regnskap. Han har gitt internasjonalt anerkjente bidrag i feltet prinsipal-agent teori. Innen området lønnsomhetsmåling og verdivurdering har han gitt betydelige bidrag til teoriavklaring og praktisk anvendelse. Han har engasjert seg sterkt i regnskapsregulering og -kontroll. Han var medlem av utvalget for evaluering av regnskapsloven (2003) og er leder av ekspertutvalget som gir råd til Finanstilsynet i spørsmål om internasjonale regnskapsstandarder (IFRS). Gjesdal har også hatt et betydelig internasjonalt engasjement, og er for tiden medlem av Standing Scientific Committee, European Accounting Association og the Accounting and Auditing Practices Committee of the International Corporate Governance Network på oppdrag fra oljefondet.

Gjesdal har hatt stor betydning for utviklingen av bedriftsøkonomi som forsknings- og undervisningsområde i Norge, og har vært med på å gi faget en praktisk forankring gjennom sin kontakt med regnskaps- og revisjonsnæringen. Gjesdal har i en årrekke vært svært viktig for undervisningen i regnskapsområdet ved høyskolen - både i siviløkonomstudiet (BØA/MØA) og i masterstudiet i regnskap og revisjon (MRR), så vel som i det autoriserte finansanalytikerstudiet (AFA).

Administrativt ved NHH har Gjesdal hatt en rekke tillitsverv, blant annet som mangeårig instituttstyrer ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap, som medlem av Kollegiet (styret) og som leder av Forskerforbundet ved høyskolen. Han var også i en periode forskningssjef ved Senter for finansiell økonomi ved SNF.

Prorektorkandidat Sunniva Whittaker
Sunniva Whittaker (født 1960) er født i Trondheim og oppvokst i Canada og Frankrike. Hun er professor ved Institutt for fagspråk og interkulturell kommunikasjon. Whittaker er cand. philol. fra Universitetet i Bergen i 1989 og disputerte for doktorgraden ved Universitetet i Bergen i 1998. I tillegg har hun mastergrad i konferansetolking fra Ecole Supérieure d'Interprètes et de Traducteurs (ESIT), Paris.

Whittaker forsker og underviser innen fransk fagspråk, oversettelse og interkulturell kommunikasjon. Whittaker har vært instituttleder ved Institutt for fagspråk og interkulturell kommunikasjon siden 2003 og var leder av den nasjonale forskerskolen i språkvitenskap og filologi fra 2010 til 2012. I tillegg har Whittaker vært medlem av det tidligere Programutvalg for forskning og doktorgradsutdanning (PFD) og er nå medlem av Programutvalget for doktorgradsutdanningen (PDU) og Arbeidsmiljøutvalget (AMU). Hun har vært NHHs representant i EU-nettverket Optimale (Optimizing translator training). I tillegg til å være rektors stedfortreder, vil prorektor Whittaker ha et særlig ansvar for å utvikle og videreutvikle høyskolens internasjonale nettverk.

Dersom rektor- og prorektorkandidatene blir valgt, ønsker de å utvide rektoratet med to viserektorer; henholdsvis viserektor for forskning (Vice Rector for Research) og viserektor for fagressurser (Vice Rector for Faculty Management).

Kandidat til viserektor for forskning Helge Thorbjørnsen
Helge Thorbjørnsen (født 1975) kommer fra Stavanger og er professor ved Institutt for strategi og ledelse. Han er cand. mag. fra Universitetet i Bergen i 1998, cand. merc. fra NHH i 2000 og disputerte for doktorgraden ved NHH i 2003. Thorbjørnsen forsker og underviser innen konsumentpsykologi, merkevareledelse og tjenesteinnovasjon. Thorbjørnsen har vært dekan for doktorgradsutdanningen siden 2011 og leder av den nasjonale forskerskolen i bedriftsøkonomi siden 2012. Som viserektor for forskning og dekan for doktorgradsutdanningen, vil Thorbjørnsens ha et særlig ansvar for å utvikle og videreutvikle høyskolens faglige virksomhet knyttet til forskning og forskerutdanningen.

Kandidat til viserektor for fagressurser Gunnar E. Christensen
Gunnar E. Christensen (født 1951) kommer fra Bergen og er førsteamanuensis ved Institutt for strategi og ledelse. Han er siviløkonom fra NHH i 1978 og disputerte for doktorgraden ved University of California, Los Angeles (UCLA) i 1987. Christensen forsker og underviser innen informasjonsledelse og har spesiell interesse for e-handel og hvilke muligheter dette gir for verdiskaping. Christensen var instituttleder ved Institutt for strategi og ledelse i perioden 1999-2001, har vært leder/nestleder i internasjonalt utvalg ved NHH i flere år og har vært prorektor ved NHH siden 2005. Som viserektor for fagressurser, vil Christensen ha et særlig ansvar for å utvikle og videreutvikle høyskolens strategier og aktiviteter knyttet til rekruttering og oppfølging av faglige medarbeidere.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive