Markant samfunnsøkonom, uredd debattant og internasjonal forskningskapasitet fyller år

Norges Handelshøyskoles kanskje mest uredde, engasjerte og aktive debattant fyller i disse dager 70 år. Hans glitrende polemikk, kunnskapsrikhet og ironiske snert gjør ham til en ener. Tross sin Islandske bakgrunn fører han et glimrende norsk riksmål der humor og innsikt blir presentert, ofte med en elegant og uventet tvist.

05.07.2013 - Red.


Professor fil. dr. Rögnvaldur Hannesson har vært en konsekvent talsmann for effektivisering av fiskeri- og landbrukspolitikken og en utrettelig forkjemper for innføring av omsettelige kvoter. Hannesson har også interessert seg for forvaltningen og anvendelsen av petroleumsformuen.

Hannesson fyller år 7. juli. Han ble født i Höfn på Island for 70 år siden, men fikk sin universitetsutdannelse fra Sverige, hvor han ble fil. kand. ved Lunds universitet i 1970 og senere fil. dr. samme sted i 1974. Etter fullført doktorgrad var han i 1975 førsteamanuensis på Norges Fiskerihøgskole ved Universitetet i Tromsø, hvor han ga vesentlige bidrag til oppbyggingen av fiskerikandidatstudiet. Fra 1976 til 1983 var han førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen hvor han var med å bygge opp det nystartede Institutt for økonomi fra 1977. I 1983 ble Hannesson utnevnt til professor i fiskeriøkonomi ved Norges Handelshøyskole og overtok som styrer for det daværende Fiskeriøkonomisk institutt. Senere har han også vært styrer for Institutt for samfunnsøkonomi og forskningssjef for Senter for fiskeriøkonomi ved Samfunns- og næringslivsforskning (SNF).

Hannessons doktoravhandling, Economics of Fisheries: Some Problems of Efficiency, representerte et av nøkkelbidragene til teorien om forvaltning av fiskeriressursene. Fiskeriøkonomi har vært Hannessons hovedinteresse, men han har også levert tallrike og viktige bidrag innenfor generell ressursøkonomi og petroleumsøkonomi i tilegg til mer sporadiske bidrag om så forskjellige emner som stagflasjon, lokaliserings- og spillteori. På Hannessons meget omfattende publikasjonsliste finner vi syv internasjonalt publiserte bøker, 29 bokkapitler i ulike bøker og ikke mindre enn 85 internasjonale tidsskriftartikler.

Faglig sett nyter Hannesson stor internasjonal anerkjennelse. Han er utvilsomt en av de fremste fiskeriøkonomer i verden, noe som også ble bekreftet da han i 2000 mottok the Distinguished Service Award fra International Institute for Fisheries Economics and Trade hvor han var styremedlem fra 1986 til 1990. Han har vært gjesteprofessor ved University of Delaware, Haskola Islands, Humboldt Universität, Berlin, Memorial University of Newfoundland, University of Queensland, Brisbane, University of Washington, Seattle, La Trobe University, Melbourne og University of California, San Diego. Han har også vært hyppig benyttet som ekspert av internasjonale organisasjoner som FAO og Verdensbanken og var lenge medlem av FAO's Advisory Committee on Fisheriers Research.

Nasjonalt har han vært medlem av generalforsamlingen og diverse forskningsutvalg under Norges fiskeriforskningsråd, han har vært medlem av styret for Norges Fiskerihøgskole og har hatt ekspertoppdrag for Fiskeri- og kystdepartementet og Arbeids- og administrasjonsdepartementet.

Rögnvaldur Hannesson har evnen til å kombinere teoretisk innsikt og praktisk anvendelse, noe som viser seg gjennom en imponerende publiseringsaktivitet og gjennom engasjert og uredd debatt i ulike media. Ingen har vært tydeligere talsmann for effektivisering av fiskeri- og landbrukspolitikken og innføring av omsettelige kvoter, og ikke få innlegg har vi kunnet lese om forvaltningen og anvendelsen av petroleumsformuen. Heller ikke den nasjonale klimadebatten hadde vært den samme uten Hannessons polemikk. Hannesson er en mann som ikke er redd for å stå for noe. Slike fagpersoner er viktige; de setter saker på kartet nasjonalt og Norge på kartet internasjonalt.

Jubilanten ønskes hjertelig til lykke med dagen! Vi gleder oss til nye debatter, nye innlegg og ny forskning Rögnvaldur!

På vegne av venner og kolleger ved NHH,
Frode Steen og Stein Ivar Steinshamn


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive