- Viktig veikryss for nesten 500 nye studenter

- Hvis dere ikke husker denne dagen resten av livet, burde dere ikke ha kommet inn, sa fylkesmann Lars Sponheim til de nye studentene ved mandagens immatrikulering.

12.08.2013 - Tekst: Torill Sommerfelt Ervik Foto: Helge Skodvin


Et hav av rake rygger og stive skjortekrager fylte Aulaen mandag formiddag. Tradisjonen tro ble nesten 500 ungdommer forvandlet til NHH-studenter i løpet av seremonien.

Studentene viktigst

I sin første velkomsttale til studentene kunne rektor Frøystein Gjesdal fortelle at han husker godt sin egen immatrikulering.

- Han som satt ved siden av meg den dagen ble en venn for livet, og senere også rektor på NHH. Hva er oddsen for det? spurte han studentene.

Selv om han ikke var studentenes førstevalg som ny rektor, gjorde Gjesdal det klart at han setter studentene i første rekke.

- Hvis jeg ble tvunget til å velge hva som er viktigst, forskning eller undervisning, ville jeg ha valgt undervisningen, fortalte han.

Lov å tvile

I sin hovedtale til de nye studentene var fylkesmann Lars Sponheim opptatt av at det er lov å være usikker på om man har valgt riktig utdannelse.

- Jeg husker selv da jeg begynte på Norges Landbrukshøgskole. Jeg hadde en plass på Blindern, og hadde nettopp sagt takket nei til veterinærutdanningen. Jeg var veldig usikker. Det er lov å tvile, og det er lov til å lengte hjem, selv for en NHH-student, sa han.

I følge fylkesmannen er det viktig å finne frem til noen grunnleggende prinsipper som man kan ta fra seg fra utdannelsen.

- Dere går ikke her for å lære en jobb. Dere er her for å skaffe et fundament for å lære en jobb når dere er ferdige her, sa han.

Klimautfordringer

For Sponheim selv, ble kunnskapen om bærekraftighet noe av det viktigste han tok med seg fra studiene. Og dette feltet tror han også vil bli viktig for fremtidens uteksaminerte NHH-studenter.

- Når dere om 30 år har 9 milliarder å være sammen med på denne kloden, da må dere ha kommet lenger enn dagens økonomer. Dere må klare å kombinere høy verdiskaping med bærekraftighet, oppfordret han.

- Tiden med enkle svar er forbi. Klimautfordringene vi står overfor vil prege deres liv, når dere senere går inn i sentrale stillinger, sa han, og avsluttet med å oppfordre det nye kullet om å bruke årene fremover godt.

- Dette er en eventyrlig mulighet til å skape noen avgjørende år i deres liv!

NHH immatrikulering 2013 (Foto: Helge Skodvin)
Med antrekket og utstyret i orden venter et utvalg av årets nye bachelorstudenter på å bli immatrikulert.
Immatrikulering 2013 (Foto: Helge Skodvin)
Nytiltrådt rektor Frøystein Gjesdal ønsket de nye studentene velkommen med det tradisjonelle håndtrykket. Studiesjef Jorun Gunnerud til venstre.

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive