- Entusiasmen er det viktigste

Trond Bjørnenak (Foto: Helge Skodvin)

Selv etter tildeling av årets Pris for fremragende lærerinnsats, ser Trond Bjørnenak på seg selv som en middels formidler.

14.08.2013 - Tekst: Torill Sommerfelt Ervik Foto: Helge Skodvin


- Det finnes sikkert noen som kan formidle hva som helst, men jeg er ikke noen gudbenådet retoriker, sier professoren i bedriftsøkonomi.

Når han likevel har mottatt studentprisen bronsesvampen flere ganger, samt årets Pris for fremragende lærerinnsats for sine pedagogiske evner, hevder han selv at det skyldes at han har fått forelese i fag han brenner for.

- Jeg kompenserer med interesse, engasjement og kunnskap.

Skulle bli datanerd

Som student tok Bjørnenak parallelle utdannelser i økonomi ved NHH og i informatikk ved UiB. Da så han aldri for seg at han selv skulle ende opp med å undervise.

- Jeg tenkte alltid at jeg skulle ut og arbeide i en vanlig jobb. Jeg ville bli programmerer, og det tror jeg at jeg hadde vært god til, selv om det kunne blitt litt lite sosialt.

Men slik ble det ikke. Via en studentjobb ved NHH endte han til slutt opp som foreleser ved skolen.

- I begynnelsen syntes jeg at det var lettest å undervise i matematikk og statistikk. Da kunne jeg hoppe over det med å være praktisk relevant for å si det mildt. Nå synes jeg at det er enklere å forelese om økonomiske styringsverktøy. Men man kan ikke undervise godt i de anvendte fagene før man kan nok om anvendelsen, sier han.

Krydrer forelesningene

Det å koble temaene han foreleser i til virkeligheten, er viktig for Bjørnenak som underviser.

- Når jeg bygger opp en forelesning er jeg opptatt av å være klar på hva som skal formidles, å koble det til praktiske problemer, ikke drukne studentene i detaljer underveis, og å gå tilbake mot slutten og vise at man har svart på spørsmålene man først stilte, sier han.

For å engasjere studentene krydrer han forelesningene sine med humor og historier.

- Det er med på å bryte ned barrieren mellom foreleser og student. Jeg vet ikke hvor morsom jeg egentlig er. Jeg liker å være litt selvironisk. Men jeg er opptatt av at historiene aldri overskygger budskapet, sier han.

Lærer av studentene

Bjørnenak synes ikke studentene har endret seg noe særlig i løpet av hans år som underviser.

- De er kanskje litt svakere i matematikk og litt bedre på kommunikasjon. Men ellers er de like forskjellige som personer nå som da.

Han savner iblant tiden da kursene var mindre. Da kunne han gi studentene individuelle oppgaver, og bruke dem til å presentere tema for hverandre.

Men det betyr ikke at Bjørnenak har sluttet å bruke studentene aktivt.

- Jeg lærer mye av dem, og får mange gode svar som jeg ikke har tenkt på selv, både via masteroppgaver og andre innleveringer. Jeg gir dem gjerne problemstillinger jeg arbeider med selv i oppgave, som for eksempel hvordan man bør styre NSB. Da får studentene praktiske oppgaver, og jeg får ny kunnskap. Det er en vinn-vinn situasjon, sier han.

Trond Bjørnak (Foto: Helge Skodvin)
Professor Trond Bjørnenak fra Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap med beviset på at han er vinner av Pris for fremragende lærerinnsats 2013.

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive