NHH Summit samlet fag og finans

NHH Summit 2010 (Foto: Håkon Eikesdal)

Hvor går kapitalismen og hvorfor har den politiske høyreside tjent på nedgangstidene? Dette var to av de spørsmålene som ble tatt opp helt i starten på konferansen NHH Summit. Profilerte gjester fra fag og finans deltok i diskusjoner rundt noen brede tema.

11.11.2010 - Tekst: Sigrid Folkestad Foto: Håkon Eikesdal


Under tittelen NHH Summit arrangerte høyskolen en konferanse i Oslo tirsdag 9. november.

Her fikk noen av Norges fremste næringslivsledere og agendasettere faglig påfyll presentert av fremtredende fagfolk fra akademia, forvalting og finansbransjen.

- Sulten på mer kapitalisme!

Tidligere statsråd for Høyre, leder for tankesmien Civita, Kristin Clemet, holdt foredrag om kapitalismens fremtid under tittelen "The Future of Capitalism The Nordic Model: End of History?"

- We are all socialists now, sa Clemet, og refererte til et oppslag i Newsweek for snart to år siden.

- Men dette var forbigående. Vi har fått en bevegelse til høyre, og det har vi sett etter valg i flere land, påpekte hun.

Markedsorienterte partier vinner, og dette er en overraskelse både for høyre- og venstresiden. Clemet tror kapitalismen går lysere tider i møte, og siterte på nytt Newsweek, og kommentatoren Fareed Zakaria:

"A few years from now, strange as it may sound, we might all find that we are hungry for more capitalism, not less. An economic crisis slows growth, and when countries need growth, they turn to markets... The simple truth is that with all its flaws, capitalism remains the most productive economic engine we have yet invented."

NHH Summit 2010 Kristin Clemet og Jens P. Heyerdahl Foto: Håkon Eikesdal)
Foredragsholder Kristin Clemet fra Civita i samtale med Jens P. Heyerdahl.

En ny kapitalisme

En av økonomifagets "deep thinkers" - som Øystein Thøgersen formulerte det - er professor John Kay, som også snakket om kapitalismens framtid.

Som eksempel på utvikling av nye markeder og utvikling av en ny kapitalisme, innledet Kay slik:

- Jeg hadde aldri trodd at internett kunne bli en grei måte å ordne en begravelse på!

- Hvor er de gamle eierne blitt av? spurte Kay videre.

- I dag vet ikke folk hvem som eier maskinene. De vet ikke, fordi det egentlig ikke betyr noe. Eier og leder er blitt skilt - folk som innehar posisjoner er ikke de som eier. Makt og autoritet ligger i institusjonelle hierarki, ikke i kapitalen. Utdanning og evner er viktig.

NHH Summit 2010, Professor John Kay (Foto: Håkon Eikesdal)
LSE-professor John Kay.

Tipser til oljefondet

Ekspedisjonssjef i Finansdepartementet, Martin Skancke, presenterte noen av de utfordringene som departementet jobber med i forhold til Statens Pensjonsfond Utland, populært kalt oljefondet.

Foredraget hadde tittelen "The Government Pension Fund Global".

- Jeg får hver dag e-post fra folk som har gode tips til investeringsmuligheter. Problemet er at summen av alle disse investeringsmulighetene gir en kompleksitet i investeringen som gjør det umulig å forvalte, sa Skancke.

Han fortalte om utfordringer knyttet til effektivitetshensyn og legitimitetshensyn.

- 60 prosent av investeringene ligger i internasjonale finansmarkeder i cirka femti land. Cirka 40 prosent ligger i obligasjonsinvesteringer, og nå i den siste tiden har fondet også fått en eiendomsportefølje.

- Hva er grunnlaget for denne investeringsstrategien, spurte Skancke. Den må forankres, slik at investeringene ikke blir drevet av kortsiktig støy i markedene.

- Vi har noen synspunkter på markedet og på oss selv - hva er våre særtrekk? Målet med fondet er å maksimere den internasjonale kjøpekraften til fondet - for eierne, det norske folk.

Markedsverdien av Statens pensjonsfond ligger i dag på cirka 3000 milliarder kroner. Ifølge Norges Bank Investment Management, som styrer fondet til daglig, vil verdien doble seg i løpet av de neste ti årene.

- Fondet er stort, det er statseid og har langsiktige perspektiver. Dette er fondets viktigste karakteristika, og vi kan ikke ta store beslutninger veldig raskt, sa Skancke.

Han fikk flere kommentarer underveis, blant annet kritiske spørsmål om hvordan fondet ivaretar sin rolle som folkeopplyser.

NHH Summit, Øystein Olsen (Foto: Håkon Eikesdal)
Øystein Olsen fra SSB er ikke sentralbanksjef ennå.

- Dette er ikke sentralbanksjefen

- This is not the voice of a central banker!

Det sa administrerende direktør i Statistisk Sentralbyrå og påtroppende sentralbanksjef, Øystein Olsen, da han gikk på talerstolen under NHH Summit.

Olsen har også vært ekspedisjonssjef i økonomiavdelingen i Finansdepartementet, med forskningsbakgrunn innen blant annet energiøkonomi og makroøkonomi.

I sitt foredrag "The Norwegian economy - unaffected by turmoil?", berørte Olsen blant annet rentenivået i Norge og andre europeiske land.

- Rentenivået vil øke fra sommeren 2011 og fremover, sa han, og føyde til at differansen mellom rentenivået i Norge og i eurosonen vil bli noe større.

SSB-direktøren oppsummerte sitt foredrag med følgende fire hovedpoeng:

• Den norske økonomien er oljeavhengig, og drar fordeler av dette på mange vis.
• Eksportindustrien er sårbar for eksterne sjokk.
• Det er et stort politisk handlingsrom både finanspolitisk og pengepolitisk.
• Virkningene er usikre

- Igjen; det er ikke stemmen til en sentralbankssjef dere hører nå, gjentok Øystein Olsen som avslutning.

NHH Summit 2010 (Foto: Håkon Eikesdal)
Nyskapingen NHH Summit var rettet mot de øverste toppene i norsk næringsliv, her representert ved blant andre Svein Richard Brandtzæg (t.v.), Inge K. Hansen og Stein Erik Hagen.
NHH Summit 2010 Thøgersen, Berg og Olsen (Foto: Håkon Eikesdal)
Professorene Øystein Thøgersen og Thore Johnsen hadde ansvaret for Summit-programmet. Her er Thøgersen i samtale med SSB-sjef og påtroppende sentralbanksjef Øystein Olsen (t.h.) og avdelingsdirektør Arent Skjæveland fra Finansdepartementet(t.v.).
NHH Summit er en møteplass for næringsliv, agendasettere og akademia. Her møtes Eivind Reiten og professor Karen Helene Ulltveit-Moe fra Universitetet i Oslo.
NHH Forum 2010 Victor D. Norman (Foto: Håkon Eikesdal)
Fra NHH deltok blant andre professorene Victor D. Norman og Alexander Cappelen.
NHH Summit, Alexander Cappelen (Foto: Håkon Eikesdal)

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive