SNF på rett spor

SNF-logo

2009 ble et nytt år med positiv utvikling for SNF. - Aktiviteten er fortsatt noe lavere enn vi ønsker, men vi greier likevel å drive med overskudd og de faglige resultatene er gode, sier administrerende direktør Per Heum.

26.04.2010 - Hallvard Lyssand


Etter noen år med fallende aktivitet og svake økonomiske resultater ble det gjort omfattende endringer ved SNF i 2007. Mest dramatisk var at antall fast ansatte forskere og administrativt ansatte ble redusert.

Samtidig ble det satset på å definere og utvikle forskningsprogrammene som SNFs virksomhet er organisert rundt.

Snuoperasjonen gav effekt allerede i 2008 i form av økt omsetning og driftsoverskudd, og den positive utviklingen fortsatte i 2009.

Rett nok økte ikke omsetningen i 2009, men felleskostnadene ble ytterligere redusert. Det ga et overskudd på 2,8 mill. kroner, mot 1,45 mill. kroner i 2008. Vel 2 mill. kroner er å betrakte som et ordinært resultat i driften.

- I lys av det vi har vært gjennom er resultatet tilfredsstillende. Aktiviteten er fortsatt noe lavere enn vi ønsker, men vi greier likevel å drive med overskudd, konstaterer administrerende direktør Per Heum.

Per Heum (Arkivfoto)
Per Heum.

Han er også fornøyd med de faglige resultatene.

- Omorganiseringen av forskningsaktiviteten vi gjorde fra 2008 har virket positivt ved å utløse et større engasjement i SNFs basismiljø. Vi vil utvikle programorganiseringen videre og styrke engasjementet ytterligere, og vi er godt i gang. Men det arbeidet tar tid. De raske grepene vi kunne ta, var på kostnadssiden, sier Heum.

SNF hadde 24 ansatte ved utgangen av 2009. Av disse var 17 forskere. I tillegg var det over 100 rådgivere og assosierte medarbeidere. De fleste av disse har hovedstilling ved NHH eller UiB.

- Vi får tilgang til høgskolens forskere, og det får også instituttene noe igjen for i ubundne midler. Fra fjorårets virksomhet går over 450.000 kroner til instituttene ved NHH, opplyser Heum.

Det ble utført 42,3 forskerårsverk i tilknytning til SNF i 2009. Videre ble det registrert 43 artikler i vitenskapelige tidsskrift med forskning som helt eller delvis er basert på forskningsprosjekt ved SNF.

I tillegg kom det 67 publikasjoner i SNFs rapportserie, og ytterligere 25 publikasjoner fra SNF-prosjekter ble utgitt i andre rapportserie og bøker, heter det i SNF-styrets beretning for 2009.

60 prosent av SNFs prosjektinntekter kommer fra Norges forskningsråd. Det resterende er finansiert fra norsk næringsliv og myndigheter.

- Deler av forskningsrådsfinansieringen er til prosjekter med medvirkning fra bedrifter, slik at noe over halvdelen av omsetningen i 2009 var i prosjekter hvor brukere på en eller annen måte er direkte involvert. Det er i tråd med ambisjonen om at den anvendte forskningen gjennom SNF skal være i inngrep med sentrale brukere på angjeldende forskningsfelt, avslutter Heum.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive