Hva jobber du med egentlig, Klara Sjo?

Endelig Fredag

Denne uken er det Klara Sjo som har sagt seg villig til å være fredagsgjest i Paraplyen. Det handler litt om språk, litt om korsang og litt om Libanon.

23.04.2010 -


Klara Sjo (Foto: Hallvard Lyssand)
Klara Sjo.
Foto: Hallvard Lyssand

Navn: Klara Sjo

Alder: 34 (men egentlig bare 29)

År på NHH: Begynte i 2007, ble fast ansatt i fjor.

Hva jobber du med egentlig?
Jeg underviser de utenlandske studentene - og en del av doktorgradsstudentene, postdoktorene og faglige ansatte også - i det norske språket, kulturen, samfunnet og litt om det norske næringslivet.

Norskfagene er ikke obligatoriske, men rundt halvparten av studentene velger å ta norsk. Hovedvekten ligger på norsk språk, men vi snakker også en del om norsk kultur og samfunn. I dag snakket vi om "Ludvigsen"(musikeren Gustav Lorentzen, som døde brått onsdag) som er en stor del av den norske kulturen.

Jeg vil forresten gjerne benytte anledningen til å oppfordre studenter og ansatte til å snakke norsk med de internasjonale elevene som snakker norsk. Det er god trening for dem.

Hva har du jobbet med den siste uken?
Den siste uken har jeg jobbet mye med undervisning. Det er en del oppkjøring til eksamen, med repetisjon, retting av oppgaver, forberedelse av eksamensoppgaver og eksamensplan.

Norskseksjonen består jo bare av en person, så det er en del å gjøre.

Hva er det kjekkeste med jobben?
Det eneste jeg ikke liker med jobben min er de administrative oppgavene.

Jeg syns det er spesielt spennende med de nye studentene. Det er veldig inspirerende å se hvordan de begynner på null, og jobber seg oppover.

En annen ting jeg liker spesielt godt er at studentene stadig stiller spørsmål ved ting som jeg ikke tenker over. "Hvorfor er det sånn? Hvorfor ikke på denne måten?" Det gjør at jeg stadig lærer nye ting, horisonten utvides.

Jeg liker at jeg får mye frihet her. Dette er en fantastisk arbeidsplass.

Hva liker du å gjøre når du ikke er på jobb?
Det mest organiserte jeg gjør på fritiden er å synge i Bergen kammerkor. Det er kult. Akkurat nå er vi med på en oppsetning av Leonard Bernsteins "Mass." Dette er et musikalsk teaterstykke som inneholder både klassisk, rock, jazz og blues. Vi har fått gode anmeldelser, så et besøk anbefales.

Ellers trener jeg litt - men ikke opp Stoltzen - og jeg leser mye.

Du vinner førstepremien i Lotto, hva gjør du?
Jeg er jo ung og fremdeles i etableringsfasen, så jeg tror jeg hadde betalt ned på huslånet og pusset opp badet.

Tror også jeg hadde tatt en tur reist til Usbekistan. Sist gang jeg reiste var jeg i Libanon. Utrolig stilig plass. Folk gikk stilig kledd, selv de i hijab, der var det masse kafeer og utesteder veldig bra pop musikk og. Anbefales!

Hvis du var nødt til å velge annerledes hvilken utdannelse/yrke ville du valgt?
Jeg hadde egentlig tenkt å bli musiker. Det var et "uhell" at jeg endte opp som lærer.

En periode jobbet jeg som anleggsarbeider på en gravplass. Jeg savner det nå, men savnet det ikke i februar da det snødde som verst

Da jeg studerte ved universitet studerte jeg mest gresk og latin, i tillegg til norsk. Jeg vil ikke si at jeg angrer på det, men det er jo ikke akkurat yrkesrettet. Uansett tror jeg at jeg har havnet på rett hylle.

Du endte opp som lærer med et uhell?
Da jeg var ferdig med studiene lurte jeg på hva jeg skulle finne på. En venninne tipset meg om at de trengte nye lærere på Universitetet i Bergen. Jeg gikk på intervjuet og fikk jobben. Senere havnet jeg her på NHH.

Har du en kulturell godbit du vil anbefale?
Bortsett fra "Mass," selvfølgelig, vil jeg anbefale boken "The city and the city" som er skrevet av China Mieville. Det er en alternativ kriminalroman og kanskje litt science fiction også. Det er en spesiell bok, men den er veldig bra.

Ellers anbefaler jeg "Flåklypa Grand Prix", som jeg alltid viser til studentene. Det er en udødelig klassiker, men jeg går ut fra at alle gode nordmenn ser den i julen.

Jeg vet i hvert fall at undertegnede gjør det.




Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive