Disputas: Aksjemarkedets mikrostruktur

Jan Moberg (foto: Kristian Tindeland Marthinsen)

Jan-Magnus Moberg skal fredag 26. september disputere for doktorgraden ved NHH med avhandlingen Essays on Empirical Market Microstructure.

26.09.2008 - Red.


Avhandlingen består av fire artikler som omhandler aksjemarkedets mikrostruktur.

I den første delen av avhandlingen presenteres og sammenlignes forskjellige metoder for å håndtere data fra NYSE Trade and Quoting Database. Dette datasettet inneholder informasjon om transaksjoner og quotes (kjøps- og salgskurser) for samtlige aksjer på New York Stock Exchange, og anvendes i stor grad ved empirisk analyse av det amerikanske aksjemarkedet.

Allerede i en artikkel fra 1991 påpekte Lee og Ready at dette datasettet ikke muliggjør perfekt synkronisering av transaksjoner og quotes. Det første paperet introduserer flere metoder som estimerer hvilket tidslag som bør benyttes når man kombinerer transaksjoner og quotes fra denne databasen. Det andre arbeidet studerer i hvilken grad forskjellige tids lag påvirker estimatet av "effective bid-ask spread" for et utvalg aksjer.

I de to siste arbeidene anvendes intradagdata fra Oslo Børs. Først studeres sammenhengen mellom avkastning og ordrestrøm på Oslo Børs og i hvilken grad ordrestrøm kan forklare avkastningen til de 25 mest likvide aksjene på denne børsen.

Den empiriske studien kontrollerer også for avkastning i andre aksjemarkeder samt i oljeprisen. De sistnevnte markedene forklarer relativt lite av variasjonen i ordrestrømmen, og dette indikerer at det er to relativt forskjellige effekter som påvirker avkastningen på Oslo Børs; en direkte og en indirekte.

Det siste arbeidet studerer asymmetrisk informasjon på Oslo Børs. To forskjellige mål for asymmetrisk informasjon anvendes på et representativt utvalg av aksjer. Et av hovedfunnene i dette arbeidet er at asymmetrisk informasjon er større for aksjer med lav omsetning.

Moberg er utdannet siviløkonom ved NHH, og har mastergrad i bedriftsøkonomisk analyse fra NHH. Han er nå ansatt i PricewaterhouseCoopers.

Jan-Magnus Moberg vil holde en prøveforelesning i forkant av selve disputasen. Den går i Karl Borchs auditorium fredag 26/9 fra klokken 10:15-11:00. Tittelen på den er Reconstructing the Order Book at the Oslo Stock Exchange: Does It Contain Information to Predict Future Returns or to Detect Insider Trading? Alle interesserte er velkomne.

Disputasen begynner klokken 12:15 samme sted.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive