Ny NHH Bulletin ute

Gerd-Liv Valla

Vil en tvungen tredeling av svangerskapspermisjon redusere lønnsgapet mellom kvinner og menn? Førsteamanuensis Astrid Kunze ved Institutt for samfunnsøkonomi er kritisk. Dette er én av sakene i årets første nummer av NHH Bulletin. Og møt Gerd-Liv Valla på AFFs Topplederledernettverk: - Jeg tror at hvis jeg hadde gjort slik pressen krevde, og lagt meg flat, flat, flat, ville jeg vært LO-leder på sjuende året.

26.03.2008 - Sigrid Folkestad


Astrid Kunze
LØNNSGAP. Astrid Kunze har forsket på årsakene til "the motherhood wage penalty".
Foto: Eivind Senneset

I småbarnsperioden sakker mor akterut lønnsmessig, mens fars lønninger synes å øke, antyder Astrid Kunzes forskning, basert på nye norske data. Likevel tviler førsteamanuensen ved NHH på at en tredelt svangerskapspermisjon vil redusere lønnsgapet mellom kvinner og menn. Hun har i en årrekke studert lønnsgapet mellom kvinner og menn, og forsket på hva som forklarer «the motherhood wage penalty».

Garantert avkastning...?

Forskarar frå Institutt for føretaksøkonomi ved NHH, har slakta kontroversielle spareprodukt som har vore tilbode av bankar og finansinstitusjonar. Ei rekkje akademiske breisider og kritiske avisoppslag har gitt resultat. No er det forbode å selje garanterte spareprodukt til andre enn yrkesinvestorar.

Tuslet i bakgrunnen

- Mens nordlandskommunene fikk boltre seg fritt i mediene, tuslet ledelsen i Terra i bakgrunnen uten å vise handlekraft, mener førsteamanuensis Leif Egil Hem. Han tror den defensive krisehåndteringen fra Terra-ledelsen var med på å blåse opp høstens store finanskrise. - Da er det nok merkemessig like greit å bare kutte navnet, konstaterer Hem.
- Vi ser at det er en del forståsegpåere som mener det. Vi er i dag overbevist om at det ville vært helt feil å gjøre. Vi får se om to år hvem som har rett, kommenterer Terras Sigurd Ulven.

Oppsiktsvekkende bruk av belønningssystem

Norsk arbeidsliv tar relativt ukritisk i bruk motepreget ledelsesverktøy og ledelsesteknikker, mener Bjørn Helge Gundersen. I løpet av kort tid har flere store norske selskaper gått inn for kontroversielle bonusordninger. Ledelsen i Statoil/Hydro skal innføre en differensiert bonusordning. DnB Nor har nylig fått et system for prestasjonsbasert avlønning.

Vært LO-leder på sjuende året

Da Gerd-Liv Valla deltok på AFFs Toppledernettverk sa hun at dersom hun hadde etterkommet pressens krav, ville hun fremdeles vært LO-leder. - Jeg tror at hvis jeg hadde gjort slik pressen krevde, og lagt meg flat, flat, flat, ville jeg vært LO-leder på sjuende året.

Metafordetektiven

Daglig leser du om kapital som pumpes inn i bedrifter, renter som hever seg og blodige dager på børsen. Det økonomisk fagspråket er fullt av metaforer, noe stipendiat Christian Langerfeld ved Norges Handelshøyskole (NHH) nå skal forske på.

Norge i 2008

Hva var det egentlig som gikk galt i fjor? Hva vil skje videre i 2008? Professor Ola H. Grytten har skrevet fagartikkelen Norge i 2008.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive