ECT 2008: Må se energi, klima og teknologi i sammenheng

Einar Hope
Foto: Sigrid Folkestad

17. og 18. april arrangerer sentrale kompetansemiljøer innenfor energi, klima og teknologi i en internasjonal konferanse i Bergen. - Vi har fått anerkjente energi- og klimaendringseksperter til konferansen. Foredragene ligger i skjæringsfeltet mellom energi, klima og teknologi, sier Einar Hope. Både ansatte og studenter ved NHH kan nå melde seg på til konferansen.

12.03.2008 - Sigrid Folkestad


Forskningsinstitusjoner og tunge næringsmiljøer har i samarbeid med Bergen Næringsråd og Bergenscenarier 2020 gått sammen om å arrangere det som skal bli en årlig internasjonal konferanse. Dette er oppfølgeren etter Energiframsynsymposiet (EFS) som har vært avholdt to ganger. Einar Hope, styreleder i program- og organisasjonskomiteen, mener konferansen har blitt mer aktuell. Nå er klimaaspektet en like viktig del av konferansen, ikke som ved tidligere symposier, da energi og teknologi var de bærende elementene.

- Vi har endret navn til ECT. Hensikten med navneskiftet er blant annet å signalisere at vi ønsker å diskutere de tre aspektene energi, klima og teknologi i sammenheng. I dag er ressursbruk av energi, klimaendringer og teknologiutvikling deler av samme debatt. Det handler om energisikkerhet og bærekraftig framtid, mener Hope.

- Dette er kanskje den viktigste diskusjonen i norsk offentlig debatt. Vi ønsker å få på banen relevant kunnskap og interessante innspill. Dette er viktig for beslutningstakere i politikk og forvaltning, innen forskning og næringsliv og i samfunnet generelt. Kunnskapen gir en bedre forståelse av dette komplekse feltet.

En svært aktuell debatt om etiske implikasjoner ved energiforbruk og klimaendringer, er hvordan fattige land blir påvirket av høyere energipriser forårsaket av de rike landenes energiforbruk.

- Kan f.eks rike land betale seg ut av miljøproblemene ved å kjøpe klimakvoter i utviklingsland? spør Hope.

En av de parallelle sesjonene, med fem ulike innlegg, har nettopp temaet Ethics of energy resource use and climate change. Blant annet skal professor Alexander Cappelen holde et introduksjonsforedrag og professor Kjetil Bjorvatn, også han NHH, vil holde innlegget Oil for development: is there a future for ethical investment in a globalized economy?

Sesjonene i plenum dekker politikk og strategiske spørsmål av mer generell karakter, mens de parallelle sesjonene går dypere inn i mer spesifikk analyser og diskusjoner.

- Dette blir en høykvalitets konferanse der anerkjente energi- og klimaendringseksperter og forskere skal holde presentasjoner i skjæringsfeltet energi, klima og teknologi. ECT 2008 er åpen for alle som ønsker en bedre forståelse av sammenhengene mellom energi, klima og teknologi, opplyser Hope.

På konferansen vil det bli delt ut en pris for beste artikkel skrevet av studenter på master- eller doktorgradsnivå innen energi/klima/teknologifeltet, arrangert av Energiforum i Bergen i en konkurranse på nordisk basis. Tre priser vil bli delt ut og prisvinnernes faglige bidrag presentert av disse på konferansen.

Plenumssesjoner

  • Public policy perspective
    Olav Akselsen (Stortinget), Terry Barker, University of Cambridge, Victor D. Norman (NHH)
  • Business speakers from StatoilHydro and Vattenfall
  • Sustainability and security
    Hovedinnleder Hans Blix.
    Innledere fra Tyskland, Russland og USA

Parallelle sesjoner

  • Energy efficiency
  • Climate change and challenges for offshore energy and technology
  • Teknologi og muligheter (Norwegian language session)
  • Nuclear technology developments
  • Ethics of energy resource use and climate change
  • Vest-Norge under lupen (Norwegian language session)

For program, informasjon og påmelding, se nettsiden www.ect2008.com.

Denne artikkelen er hentet fra årets første utgave av NHH Bulletin


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive