UD-aspiranter på NHH-besøk

Hilde Steinfeldt (foto: Torgeir Uberg Nærland)

Kursing i norsk økonomisk historie stod på planen da et av Utenriksdepartementets aspirantkull deltok på seminar ved NHH. - Det er viktig å kjenne sin historie for å skjønne dagens situasjon, fastslår UD-aspirant og seminardeltaker Hilde Steinfeld.

30.05.2008 - Torgeir Uberg Nærland


Den tidligere NHH-studenten mener at kjennskap til Norges økonomiske historie også er viktig av andre grunner.

- Kjennskap til egen økonomiske historie kan være en verdifull nøkkel til å forstå andre lands utvikling og økonomiske politikk. Hvis man jobber på en ambassade i utlandet og skal rapportere hjem, er det helt klart viktig å ha en forståelse av de økonomiske forholdene i landet man rapporterer fra, forklarer Steinfeld.

- I tillegg er fremming av norsk næringsliv i utlandet en viktig oppgave i utenrikstjenesten, og da er innsikt i økonomisk historie verdifullt.

Vestlandstur

Seminaret på NHH er en del av aspirantkursets "Vestlandstur", som også inkluderer besøk hos aktører fra næringsliv og kultur- og samfunnsliv i Stavanger, Ålesund og Trondheim.

Etter 6 måneders kursing i Norge sendes aspirantene til utenriksstasjoner rundt i verden for å gjøre praksis.

Professor Ola H. Grytten
ETTERSPURT. Norsk økonomisk historie er etterspurt vare i departementene, ifølge Ola H. Grytten.
Foto: Jens Frølich Holte

Generell etterspørsel

Foredragsholder Ola H. Grytten forteller at det fra mange av departementene kommer forespørsler om seminarer om norsk økonomisk historie.

Videre kommenterer professoren at det helt klart er viktig for ansatte i utenrikstjenesten å ha økonomihistorisk innsikt.

- Slike seminarer kan gi en bedre forståelse av norsk økonomi i forhold til andre lands økonomi, og hvorfor ting har blitt slik som de har blitt, forklarer Grytten.

Myter

Steinfeld på sin side er veldig fornøyd med Gryttens foredrag og synes det var spesielt interessant at han pekte på noen av mytene som preger forestillingene om Norges økonomiske fortid.

- Ola tok for eksempel opp myten om "de harde 30-åra", som i Norge slettes ikke var så harde som den allmenne forestillingen vil ha det til, forteller Steinfeld.

Variert bakgrunn

Selv har Steinfeld økonomifaglig bakgrunn fra NHH, men forteller at fagbakgrunnen til UD-aspirantene varierer.

I tillegg til samfunnsvitere og jurister nevner hun at det på kullet også blant annet er aspiranter med bakgrunn fra teologi, litteraturvitenskap, naturforvaltning og sosialantropologi.

Videre forteller hun at hun har hatt god nytte av bakgrunnen fra NHH.

- Jeg har for eksempel fått brukt mye av det jeg lærte om strategi og kommunikasjon som aspirant, avslutter Steinfeld.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive