"Glemte" aksjer gir høyere avkastning

Per Östberg

Fordi folk helst kjøper aksjer i selskaper de kjenner til oppstår det såkalte "neglected stocks". Disse kan gi meravkastning, viser kontroversiell forskning fra Per Östberg.

13.05.2008 - Knut André Karlstad


Per Östberg fra Norges Handelshøyskole og Andriy Bodnaruk fra University of Maastricht har skrevet en vitenskaplig artikkel om emnet "neglected stocks" (glemte aksjer), og den har nå blitt antatt i det prestisjetunge tidsskriftet Journal of Financial Economics.

Forskerne har testet om det finnes enkelte aksjer som er "glemte" og genererer meravkastning fordi ikke alle har informasjon om dem. Bakgrunnen for forskningen er en tale Nobelprisvinner i økonomi, Robert C. Merton, holdt for American Finance Association i 1987.

Robert C. Merton
NOBELPRISVINNER. Robert C. Merton vant Nobelprisen i økonomi i 1997, sammen med Myron S. Scholes.
Foto: Harvard Business School

Svenske data

Merton påpekte den gang at ufullstendig informasjon blant investorer gjør at det oppstår et negativt forhold mellom antall aksjonærer og avkastningen. Med andre ord: Jo færre personer som eier aksjebeholdningen i et selskap, jo høyere er avkastningen.

- Merton inkorporerte dette i en teoretisk modell. Hva han kom frem til var at det var meravkastning på aksjer som ikke alle kjente til. Vi tok for oss svenske data, som er veldig gode på å identifisere hvor mange individer som eier en aksje. De aksjene som færre individer eier genererer meravkastning, forklarer Östberg.

Het debatt

I følge konvensjonell finansiell teori skal ikke dette være mulig da det forutsettes at aksjemarkedet (les: investorene) til enhver tid har fullstendig informasjon om alle selskapene. Således vil ingen aksjer kunne gjemme seg bort i markedet, uten at prisen på aksjen reflekterer all fremtidig avkastning.

- Folk ser på dette her på ulikt vis, og det er en ganske het debatt. Temaet er kontroversielt og ganske spennende, sier Östberg. - Spørsmålet er hvorfor disse meravkastningene overlever i likevekt, fortsetter han.

Östberg forklarer at når folk investerer kjøper de muligens helst aksjer de har hørt om fra før, og at det kan forklare hvorfor glemte aksjer finnes.

Møysommelig arbeid

Östberg og Bodnaruks artikkel har tittelen Does Investor Recognition Predict Returns? De to tok doktorgraden sammen i Stockholm for tre år siden. Å bli publisert i et så anerkjent tidsskrift såpass tidlig i forskerkarrieren er ganske uvanlig.

- Jeg er veldig fornøyd, og det er et steg i riktig retning, forteller Per Östberg. Å få forskningen sin publisert i et vitenskaplig tidsskrift er møysommelig arbeid. Det har tatt ca. fire år fra arbeidet begynte til artikkelen ble endelig godkjent av redaktøren.

Denne artikkelen er også publisert på forskning.no.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive