Kartlegger Vestlandets klimautfordringer

SNF skal Kartlegge klimautfordringer for næringslivet på Vestlandet

Globale klimaendringer og strengere klimapolitikk innebærer både store utfordringer og nye næringsmuligheter. Samfunns- og næringslivsforskning (SNF) ved NHH kartlegger nå hva slags konsekvenser disse endringene vil få for næringslivet på Vestlandet.

20.02.2008 - Morten Halvorsen


Med hovedfokus på klimapolitiske endringer skal studien kartlegge ulike muligheter og utfordringer som næringslivet på Vestlandet vil møte som følge av klimaendringer og omlegging av klimapolitikken.

Rapporten er et oppdrag fra Bergenscenarier 2020 (BS2020), som ønsker å sette fokus på klimautfordringen for aktørene i regionen.
- Klimautfordringen krever handling, men for å handle riktig, trengs økt kunnskap. Vi håper at denne rapporten vil bidra til å systematisere kunnskap i større grad i forhold til utfordringer som de sentrale næringer på Vestlandet vil møte, sier Harald Schjelderup, prosjektleder i BS2020.

Ingen ski uten snø
SNF samarbeider med Bjerknessenteret for klimaforskning for å kartlegge hvilke fysiske klimaendringer de involverte næringene på Vestlandet vil møte. Ekstremvær og temperaturendringer er vi allerede i ferd med å se starten av, og SNF bruker skidestinasjonen Voss som case for å studere økonomiske konsekvenser av disse.

- Ski og turisme er relativt store næringer for Voss, og mildere vær og endret klima vil kunne få konsekvenser for Voss som skidestinasjon. Vi kartlegger derfor ulike utfordringer som skidestinasjonen Voss står overfor, men også ulike muligheter og alternativer dette genererer for turismen i området. Voss er et langstrakt område med både nærhet til kysten og mer typisk innenlands fjellandskap. De endringer som skjer på Voss kan gi indikasjoner på hva som vil skje andre steder, sier Frode Skjeret i SNF.

Uklar klimapolitikk
Mens de fysiske klimaendringene begynner å bli tydelige, er de politiske tiltakene fortsatt uklare. En pågående høringsrunde om norsk klimapolitikk drøfter flere mulige utslippsreduserende tiltak, og en viktig del av debatten dreier seg om næringsspesifikke utslippsregler.

- Vi ser nå en gryende debatt om hvordan norsk klimapolitikk skal utformes, og vi må derfor kartlegge hva ulike politiske partier ser for seg av utslippsreduserende tiltak. Mange ønsker for eksempel å verne om kraftkrevende industri, mens andre ønsker næringsnøytrale regler. På bakgrunn av dette vil vi kartlegge mulige utfordringer basert på ulike politiske alternativer, sier Skjeret.

Harald Schjelderup i Bergenscenarier 2020
Harald Schjelderup i Bergenscenarier 2020 ser frem til å få klimarapporten fra SNF.
Foto: BS2020

Klimafokus gir muligheter
Økende fokus på klima medfører ikke bare utfordringer, men også nye muligheter og potensielt nye næringsområder. I følge Schjelderup ser stadig flere bedrifter at det er penger å tjene på forbrukernes klimabevissthet.

- Ett eksempel er Toyota, som gjennom hybridbilen Prius har skaffet seg et forsprang på andre bilprodusenter, både teknologisk og ikke minst omdømmemessig, sier han.

Mye tyder på at vi allerede nå ser økt miljøfokus blant konsumenter.

- Det er betydelig flere nå som spør om C02-utslipp når de kjøper bil enn tidligere, og konsumentenes preferanser vil bli stadig grønnere, sier Schjelderup.

Alle blir berørt
Studien, som skal være ferdigstilt i august, er finansiert av både private næringslivsaktører på Vestlandet, BS2020, Bergen Kommune og Hordaland fylkeskommune. Resultatene berører likevel flere enn de næringene som er direkte involvert i studien.

- Alle bransjer vil bli berørt av klimautfordringene, og enhver leder i ethvert selskap bør spørre seg hva global oppvarming vil bety for egen virksomhet. Når rapporten er klar, er det viktig at resultatene kommuniseres ut slik at næringene virkelig får øynene opp for de tilpasningene som trengs, sier Schjelderup.

Les mer på bergenscenarier.no



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive