Konferanse om velferdsstaten 13. mars

Torsvik og Sandmo

Victor D. Norman kastet ut en brannfakkel i den norske offentligheten da han nylig utalte at vi for å opprettholde det norske velferdsnivået også må heve skattenivået. Torsdag 13. mars bringes et stjernelag bestående av Victor D. Norman, Kalle Moene, Agnar Sandmo (bildet) og Assar Lindbeck sammen for å holde fordrag om ulike aspekter ved velferdsstaten og dens fremtid.

12.02.2008 - Torgeir Uberg Nærland


Seminaret som er en del av mastergradskurset "Velferdsstatens utfordringer" holdes i regi av Institutt for samfunnsøkonomi. Seminaret er tenkt som det første i rekken av årlige seminar om problemstillinger knyttet til velferdsstaten.

Kjetil Bjorvatn, professor ved institutt for samfunnsøkonomi og en av initiativtagerne til seminaret, legger ikke skjul på at forventningene er høye.

- Den faglig tyngden blant foredragsholderne er det ingen ting å si på, konstaterer professoren begeistret.

Velferdsstaten

I følge Bjorvatn kommer de forskjellige foredragsholderne til å ta for seg ulike aspekter ved velferdsstaten og sette dem inn norsk, nordisk og europeisk kontekst.

Bjorvatn er forsiktig med å si noe sikkert om hva som vil komme frem i foredragene, men ser for seg at den mye omtalte og ofte idealiserte "nordiske velferdsmodellen" vil oppta en del fokus.

- Hva mener vi egentlig med "den nordiske velferdsmodellen", er den effektiv, og i hvilken grad er denne modellen overførbar til andre samfunn? Er det for eksempel rimelig og anta at denne velferdsmodellen kan overføres til mindre etnisk og sosialt homogene utviklingsland? spør Bjorvatn.

- Jeg ser også for meg at problematikk knyttet til skattenivå og offentlige tjenester kommer til å oppta fokus, fortsetter professoren.

Stjernegalleri

Victor D. Norman, Kalle Moene og Agnar Sandmo burde for de fleste være kjent som markante skikkelser fra det samfunnsøkonomiske fagmiljøet og fra det offentlige ordskiftet i Norge.

Assar Lindbeck, professor i internasjonal økonomi ved Universitetet i Stockholm, er kanskje mindre kjent i Norge, men beskrives av Bjorvatn som en ruvende skikkelse innen nordisk og europeisk samfunnsøkonomisk forskning.

- Assar Lindbeck er kanskje Nordens fremste ekspert på velferdsstaten, og da spesielt den nordiske modellen, kommenterer Bjorvatn.

Foreløpig program
Professor Assar Lindbeck (Stockholms universitet)
De europeiske velferdsstaters fremtid

Professor Karl Ove Moene (Universitetet i Oslo)
Likhet under press: Utfordringer for den skandinaviske fordelingsmodellen

Professor Victor D. Norman (Norges Handelshøyskole)
Den norske velferdsstaten: En helhetlig arkitektur, eller 150 år med tilbygg og karnapper

Oppsummering ved professor Agnar Sandmo (Norges Handelshøyskole).

Dato: Torsdag 13. mars
Tid: 10:00-13:00
Sted: Dag Cowards auditorium

Bilde: Agnar Sandmo (NHH) skal snakke om om utfordringer for norske fordelingsmodellen. Her i samtale med Gaute Torsvik (UIB), til venstre. Foto: Trond Hansen


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive