Økonomi-"bibel" med NHH-bidrag

Palgrave-bidragsytere (foto: Kristian Tindeland Marthinsen)

The New Palgrave Dictionary of Economics kom ut i ny utgave i år. NHH stiller med hele fem bidragsytere til verket.

20.11.2008 - Knut André Karlstad


Økonomileksikonet har røtter tilbake til slutten av 1800-tallet da R. H. Inglis Palgrave ga ut sin Dictionary of Political Economy. I 1987 kom den forrige utgaven, et firebinds verk med en utfyllende oversikt over økonomi som vitenskap og biografier over en rekke betydningsfulle økonomer.

Årets utgave har åtte bind, blant dem bidrag fra professorene Odd Langholm, Agnar Sandmo, Bertil Tungodden, Knut Aase og førsteamanuensis Gernot Doppelhofer.

Langholm og Sandmo har skrevet tre artikler hver, mens Tungodden, Aase og Doppelhofer har en hver.

Bidragene

Professor emeritus Odd Langholm har skrevet en temaartikkel om Scholastic Economics, en artikkel om pristeori i historisk belysning og en biografi om Albertus Magnus, eller Albert den Store, som levde på 1200-tallet.

Agnar Sandmo på Institutt for samfunnsøkonomi har levert bidrag om feltene Public Goods og Pigouvian Taxes og en biografi om den norske økonomen Trygve Haalvelmo, som vant Nobels minnepris i økonomi i 1989.

Fra samme institutt har instituttstyrer Bertil Tungodden skrevet en oversikt over nyere forskning på fordelingsteori mens Gernot Doppelhofers bidrag heter Model Averaging.

Knut Aase fra Institutt for foretaksøkonomi har skrevet en biografi om den avdøde NHH-professoren Karl Borch.

Det er ganske enestående at en relativt liten handelshøyskole NHH leverer så mange bidrag til et verk som regnes som det definitive oppslagsverket innen faget. Det er hele 25 Nobelprisvinnere blant bidragsyterne, som for eksempel Kenneth Arrow, Milton Friedman, Edward C. Prescott, Paul A. Samuelson, Joseph E. Stiglitz og James Tobin.

Fås på biblioteket

Biblioteket på NHH har tegnet abonnement på nettutgaven av leksikonet, og også The Economist Historical Archive:

The New Palgrave Dictionary of Economics Online

The Economist Historical Archive, 1843-2003

Palgrave-forfattere fra NHH
BIDRAGSYTERE. De fem som bidro til den nye utgaven av The Palgrave Dictionary of Economics. Fra venstre: Odd Langholm, Bertil Tungodden, Gernot Doppelhofer, Agnar Sandmo og Knut Aase.
Foto: Kristian Tindeland Marthinsen

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive