Jubileumsboken under lupen

Elisabeth Bjørsvik og Yngve Nilsen

Forfatterne Elisabeth Bjørsvik og Yngve Nilsen presenterte mandag arbeidet så langt med NHHS jubileumsbok.

17.11.2008 - Knut André Karlstad


Bokkomitéen hadde invitert til seminar i Finn E. Kydlands auditorium, og der fikk de fremmøtte presentert kapitlene som så langt er skrevet av de to forfatterne. Seks av det som totalt blir fjorten kapitler er allerede på papiret, blant annet om den lange veien til oppstarten i 1936 og hvordan NHH fra slutten av 90-tallet gikk fra å være en nasjonal knutepunkthøyskole i økonomi og administrasjon til å bli en internasjonal merkevare.

Tok sin tid

Selv om hovedfokuset for boken vil være de siste 25 årene, snakket Bjørsvik en del om oppstartsfasen og hvorfor NHH fikk en noe famlende start. Som kjent tok det mange år fra Stortinget vedtok opprettelsen av Norges Handelshøyskole til høyskolen endelig åpnet. Nedgangskonjunkturene etter første verdenskrig må ta sin del av skylden for at opprettelsen tok sin tid, men Kristofer Lehmkuhl og Foreningen til opprettelsen av NHH i Bergen brukte blant annet tiden til å hente inspirasjon fra utlandet, da det ble klart at det var Bergen som skulle få handelshøyskole.

- Det er store likhetstrekk mellom etableringen av NHH og etableringen av business schools internasjonalt, fortalte Bjørsvik.

Monopolist

NHH hadde monopol på siviløkonom- og statsautorisert revisortitlene helt frem til 1985.

- Men NHH var tidlig ute med å se at monopolsituasjonen var over, sa Yngve Nilsen i sin presentasjon. Han kunne også fortelle at i perioden 1975-1980 var 50 av 100 toppledere i norsk næringsliv siviløkonomer fra Norges Handelshøyskole.

I tillegg til jubileumsforfatterne holdt Eirinn Larsen og professor John Peter Collett hvert sitt foredrag. Larsen sammenlignet NHH som eliteinstitusjon med det franske eliteskolesystemet, spesielt HEC i Paris. Collett fortalte om hvorfor ikke det kongelige Fredriks Universitet i Oslo ble en handelshøyskole i sin tid.

Jubileumsboken ventes å bli ferdigskrevet i løpet av 2010, og kommer ut i forbindelse med NHHs 75-årsjubileum i 2011.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive