Disputas: Norsk eksport 1830 - 1865

Camilla Brautaset (31) disputerer fredag 18. oktober for graden dr. oecon ved Norges Handelshøyskole med avhandlingen "Norsk eksport 1830-1865. I perspektiv av historiske nasjonalregnskaper".

16.10.2002 - Anette W. Petersen


Historikere har i flere tiår diskutert eksportens betydning for norsk økonomi i det 19. århundre. Hittil har det ikke eksistert spesifisert tallmateriale for eksportens verdi før 1865. På grunnlag av kildearbeid i norske og utenlandske arkiver, gir Brautaset nye beregninger for eksporten 1830-1865. Arbeidet inngår i et nordisk prosjekt om konstruksjon av historiske nasjonalregnskaper tilbake til begynnelsen av 1800-tallet. Resultatene av Brautasets arbeid viser at fiskerinæringens betydning var enda større enn antatt og skapte fremvekst av velstående bysamfunn på Vestlandet Trelastnæringen gikk fra krisetilstander ved inngangen til 1830-tallet, til en ny storhetstid. I 1865 var eksportverdien mer enn tredoblet i forhold til hva den hadde vært i 1830. Norge ble i perioden en av verdens største skipsfartsnasjoner. Som et lite land i utkanten av Europa, i union med Sverige og fattig på kapital var det en bemerkelsesverdig prestasjon. Hittil har dette gjennombruddet ikke blitt analysert med en kvantitativ tilnærming. Avhandlingen gir nye serier for skipsfartens eksportvolum og bruttofraktinntekter. De beregningstekniske metodene tar hensyn til hvor langt varene ble fraktet, og uttrykker dermed noen av de viktigste strukturelle endringene ved internasjonal handel på 1800-tallet, nemlig lengre transportdistanser og økonomisk integrasjon.

Avhandlingen viser at eksporten utgjorde rundt 30 prosent av bruttonasjonalprodukt. Andelen er mer enn dobbelt så høy som for våre nordiske naboland. Resultatene tilsier dermed ikke bare at veksten i norsk økonomi var eksportledet, men også at norsk økonomis avhengighet av eksportnæringene var svært høy. Samtidig viser avhandlingen at gjennombruddet for en eksportledet vekst kom allerede på 1840-tallet, ti år tidligere enn hva selv tilhengere av eksportledet vekst har antatt.

Camilla Brautaset kommer fra Førde i Sunnfjord. Hun er utdannet cand.mag ved Universitetet i Bergen, og har høyere avdelings studium fra Norges Handelshøyskole (NHH). Hun har vært stipendiat ved Insitutt for Samfunnsøkonomi, NHH, og er i dag forsker ved London School of Economics and Political Science. Hovedveileder har vært professor Ola Honningdal Grytten, NHH.

Camilla Brautaset

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive