Disputas: Subsidiering av forskningsbedrifter

Jarle Møen (34) disputerer onsdag 29. mai for graden Dr.oecon ved Norges Handelshøyskole med avhandlingen "Do spillovers justify subsidies to commercial R&D - Four microeconometric essays".

22.05.2002 - Per Arne Solend


Avhandlingens hovedtema er subsidiering av kommersiell forskning. Når bedrifter investerer i forskning og utvikling generer de kunnskap som gradvis kommer til nytte også i andre bedrifter og i samfunnet for øvrig. Dette er et argument for at staten bør subsidiere forskningsinvesteringer i næringslivet. Et beslektet argument er at lønnsomheten for en enkeltbedrift som vurderer å utvikle en ny teknologi kan avhenge av hvorvidt andre bedrifter velger å utvikle komplementære produkter. I prinsippet kan staten gjennom subsidiepolitikken spille en koordinerende rolle og hjelpe fram nye næringer.

Jarle Møen kommer fra Porsgrunn. Han er utdannet siviløkonom med Høyere avdelings studium ved Norges Handelshøyskole (NHH), og er Master of Science fra London School of Economics (LSE). Møen var doktorgradsstipendiat ved Institutt for samfunnsøkonomi på NHH og jobber nå som førsteamanuensis ved Insititutt for foretaksøkonomi på NHH. Han er også tilknyttet forskningsavdelingen i Statistisk sentralbyrå, og har hatt forskningsopphold ved Harvard University i USA.

Hovedveileder har vært professor Tor Jakob Klette, økonomisk institutt, Universitetet i Oslo (UiO).

For mer informasjon, se pressemdelding.

Jarle Møen

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive