Disputas: Regulering av telekommunikasjonsindustrien

Jan Yngve Sand (33) disputerer fredag 21. juni til graden dr. oceon ved NHH med avhandlingen "Essays on the regulation of the telecommunications industry".

19.06.2002 - Per Arne Solend


Sand analyserer problemstillinger knyttet til regulerings- og konkurransepolitikk i IKT-markeder, eller mer generelt i vertikalt relaterte markeder. I vertikalt relaterte markeder er det ofte stor grad av konsentrasjon blant aktører som produserer essensielle innsatsfaktorer/infrastruktur. Samtidig konkurrerer disse produsentene ofte i et relatert og konkurranseutsatt marked, i form av vertikalt integrerte bedrifter. Eksempler på dette kan for eksempel være mobilmarkedet, hvor mobilnettverket og mobil tjenesteproduksjon kan sies å være vertikalt relaterte. I det norske markedet vil da NetCom og Telenor Mobil være vertikalt integrerte bedrifter, mens f.eks. Sense og Tele2 kun er aktive i det mer konkurranseutsatte markedssegmentet. For å bedre utnyttelsesgraden av samfunnets ressurser søker myndighetene å legge forholdene til rette for økt grad av konkurranse i markeder hvor dette er hensiktsmessig.

Jan Yngve Sand kommer fra Tromsø. Han er utdannet cand.mag ved Universitetet i Tromsø, og har høyere avdelings studium fra Norges Handelshøyskole (NHH). Sand har vært stipendiat i teleøkonomiprogrammet ved NHH, og er i dag som førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø, institutt for økonomi. Hovedveileder har vært professor Kåre Petter Hagen (NHH).

For mer informasjon, se pressemelding.

Jan Yngve Sand

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive