Disputas: Verdsettelse og risikostyring i elektrisitets- og jordbruksmarkeder

Steen Koekebakker (30) disputerer onsdag 8. mai til doktorgraden ved NHH med avhandlingen "Asian options and commodity contingent claims valuation".

06.05.2002 - Elin F. Styve


Avhandlingen behandler flere aspekter ved verdsettelse av ulike typer av kontrakter og risikostyring i jordbruks- og elektrisitetsmarkeder.

I det nordiske elektrisitetsmarkedet omsettes det kraftkontrakter med ulik tid til levering. Prisen for elektrisitet for ulik fremtidig leveringsperiode kalles markedets terminstruktur. Koekebakker foretar en empirisk analyse som viser at usikkerheten i elektrisitetsmarkedets terminstruktur er veldig stor for kontrakter med kort tid til forfall. Videre er en betydelig del av usikkerheten spesifikk til den enkelte kontrakt, og dette vanskeliggjør risikostyring. Avhandlingen studerer også analytiske løsninger for verdsettelse av ulike kontrakter i elektrisitetsmarkeder, blant annet opsjoner.

I avhandlingen foretas også en empirisk analyse av markedet for hvetekontrakter i USA. Tidligere studier av jordbruksmarkeder har vist at prisusikkerheten øker når leveringstidspunktet for kontraktene nærmer seg (forfallseffekt). Andre studier igjen har vist at prisusikkerheten endrer seg over året (sesongeffekt), og at det av og til forekommer plutselige prishopp som følge av for eksempel veldig dårlig vær. Dette er faktorer som påvirker prisen på en opsjon som er skrevet på en slik kontrakt. Koekebakker utleder en opsjonsprisingsmodell som tar hensyn til alle disse tre effektene. Han viser i en empirisk analyse av opsjoner på hvetefutures at tidligere foreslåtte modeller kan forkastes til fordel for hans modell.

I bedømmingskomitéen sitter Helyette Geman, ESSEC/University Paris IX Dauphine, Bernt Arne Ødegaard, BI og Petter Bjerksund, NHH. Svein-Arne Persson har vært hovedveileder.

Se hele pressemeldingen.

Steen Koekebakker disputerer 8. mai

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive