Ikke likestilling i svensk arbeidsliv
Arbeidslivet i Sverige er fremdeles ikke likestilt. Kvinner og menn befinner seg i stor grad i ulike yrker, sektorer og roller. Det får konsekvenser både for lønns- og karrieremuligheter.
01.12.2014 - Astri Kamsvåg
Tirsdag 2. desember legges det fram to svenske utredninger om temaet. Professor Karin S. Thorburn og førsteamanuensis Astrid Kunze ved NHH er redaktører av den ene: "Yrke, karriär och lön - kvinnors och mäns olika villkor på den svenska arbetsmarknaden" (SOU 2014:81). Thorburn har skrevet ett av bidragene i utredningen, og hun legger utredningen fram på pressekonferansen. - Situasjonen er den samme i Norge, sier Thorburn.
Nesten ingen lønnsforskjeller i lavlønnsyrker
Utredningen konstaterer at kvinner og menn i veldig stor grad fremdeles jobber i ulike sektorer og yrker. Lønnsforskjellene mellom kvinner og menn forklares i stor del med at de har ulike yrker. At lønningene i de store kvinnedominerte yrkene er lave, spiller også inn.
- Samtidig er det nesten ingen lønnsforskjeller mellom kjønnene i lavlønnsyrker. Lønnsforskjellene er størst der lønningene er høyest, sier Karin Thorburn.
Vi må tørre å ta tak i dette
- Mye handler om hvordan vi vurderer ulike typer av arbeid i samfunnet, konstaterer Anna Hedborg, leder i JA-delegationen. Om menn og kvinner i framtiden skal søke seg til kvinnedominerte yrker som helse og omsorg, må vi se nøyere på både lønns- og arbeidsvilkår. Dette er en stor samfunnsmessig utfordring og et spørsmål vi har hatt mye fokus på i Delegationen för jämställdhet i arbetslivet (JA-delegationen) i Sverige.
Anna Hedborg uttaler: - Om vi på alvor synes at menn og kvinner skal ha samme vilkår og muligheter til betalt arbeid og økonomisk uavhengighet livet ut må vi tørre å agere i disse spørsmålene.
Endret syn på kvinnelige ledere
Forskningsrapporten Ökad medvetenhet men långsam förändring - om kvinnor och män på ledande positioner i svenskt näringsliv (SOU 2014:80) ser på hvordan synet på kvinnelige ledere har forandret seg de siste 20 årene.
- Heldigvis virker det som at flere forstår betydningen av flere kvinner i ledergrupper og styrer. Samtidig er det bekymringsfullt at det er den yngre generasjonen ledere som er minst interessert i å arbeide aktivt med likestilling, sier Anna Hedborg.
Bryte ned etablerte rekrutteringsmønster
Rapporten viser også at det ikke holder med kunnskap for å bryte med etablerte rekrutteringsmønster. Viljen og bevisstheten må være høy gjennom hele rekrutteringsprosessen.
- Om man ikke er bevisst på dette, har man en tendens til å rekruttere som vanlig - og den vanlige konsernsjefen er fremdeles en mann, konstaterar Anna Hedborg.
Rekruttering er et tema som behandles i begge rapportene. I tilknytning til det diskuteres også kvotering til selskapsstyrer. Blant annet har forskerne sett på det som skjedde da kvotering ble innført i Norge.
- Studien av Norge er intressant og burde kunne bringe klarhet i en del spørsmål også i den svenske debatten, synes Anna Hedborg. Oppfølging viser at reformen ikke har hatt noe særlig innvirkning på selskapenes verdi. Derimot viser forskningsoversikten at styrer med flere kvinner har en tendens til å agere mer aktivt og selvstendig overfor ledelsen. Om man synes at dette er bra eller dårlig, er vel en smaksak.
10. november arrangerte NHH den internasjonale workshopen "Careers, Wages and Women".
Rapportene kan lastes ned fra www.sou.gov.se eller fra JA-delegasjonens nettside www.jadelegationen.se
Les mer om Karin S. Thorburn
Les mer om Astrid Kunze
Astri Kunze og Karin S. Thorburn
Foto: Hallvard Lyssand
|