NHH i gründerselskap
Sykehuslege Harald Aurlien har funnet opp et dataprogram for beskrivelser av undersøkelser av hjernen. Den lille gründerbedriften Holberg EEG AS skal selge programvaren til sykehus over hele verden. Med på reisen er styreleder Aksel Mjøs, finansforsker ved NHH.
03.01.2014 - Sigrid Folkestad
Det er morgen på Nevrologisk avdeling, Haukeland Universitetssykehus. Dagens undersøkelser er i gang. Flere pasienter skal utredes for epilepsi og gjennomgå en EEG-undersøkelse av hjernen. Elektroder blir festet til hodet, og resultatene kommer inn som grafer på en datamaskin. Metoden er velprøvd og til å stole på.
Spørsmålet er hvordan legene bør registrere resultatene.
Holberg EEG
Overlege Harald Aurlien utviklet på slutten av 1990-tallet det første publiserte dataprogrammet for standardisert EEG-beskrivelse. Dette programmet har vært brukt på Haukeland sykehus i tolkningen av flere titalls tusen EEG og var tema for hansdoktoravhandling i 2008. HMed bakgrunn i dette systemet var han en av initiativtakerne til den nye, europeiske standarden for beskrivelse av EEG, SCORE (Standardized Computer-based Organized Reporting of EEG), med deltakelse fra 25 ledende EEG-eksperter fra 14 europeiske land. Den nye standarden ble møtt med overveldende respons fra forskningsmiljøer i og utenfor Europa. Harald Aurlien og overlege Jan Brøgger startet å utvikle programvare for å gjøre standarden nyttig for leger og forskere. De etablerte selskapet Holberg EEG AS i 2009. Med hjelp fra Bergen Teknologioverføring, ønsket de å kommersialisere programvaren.
Oppfinner Aurlien møter oss på Haukeland. Denne uken jobber han som lege. Neste uke er det SCORE-systemet og samarbeidet med forskerne i gruppen. Aurlien deler en overlegestilling med kollega og medgründer Brøgger. Aurlien eier nå 27,2 prosent av Holberg EEG AS, Brøgger eier 13,9 prosent og Helse Bergen eier cirka 36 prosent. Resten er eid av ansatte og private investorer.
SCORE-system
- Nå skal jeg vise hvordan resultatene fra en EEG-undersøkelse ser ut på dataskjermen, sier Aurlien, og trekker oss inn til en datamaskin i et undersøkelsesrom.
Grafene på skjermen viser den elektriske hjerneaktiviteten hos en anonymisert pasient. Av disse grafene kan legen påvise sykdom i hjernen, som for eksempel epilepsi.
Problemet med den tradisjonelle registreringsmetoden, mener forskerne på Haukeland, er at den ikke er standardisert, men resultatene blir formulert i fri tekst av legene. Dette kan svekke pasientbehandlingen, og metoden gjør det vanskelig å bruke funnene i forskning.
Disse observasjonene var årsaken til at Aurlien begynte å tenke nytt
Overlege Harald Aurlien og finansforsker Aksel Mjøs i møte på nevrologisk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus. Foto: Helge Skodvin
Huset fullt av verktøy
- Skillelinjen gikk i 2008. Da begynte vi samarbeidet med det nasjonale, danske epilepsisykehuset i Dianalund for å utvikle dette videre. I utgangspunktet var ikke det ikke kommersielt, men vi tenkte at hvis det skulle kunne brukes på andre sykehus, og ikke bare ved Haukeland og på det danske sykehuset, men bli et globalt verktøy, måtte vi ha en felles forståelse av hvordan EEG skal tolkes og beskrives, forteller Aurlien.
Aurlien og hans gruppe fikk stipend fra Innomed, som på vegne av Helsedepartementet gir støtte til innovasjon i helsesektoren. De fikk hjelp av Bergen Teknologioverføring til å begynne kommersialiseringsarbeidet gjennom selskapet Holberg EEG. Navnet «Holberg» er inspirert av nettopp Ludvig Holberg som kom fra Bergen og flyttet til Dianalund i Danmark.
Finansmann blant medisinere
- Så har Aksel kommet inn, først som styremedlem og deretter styreleder, noe som har vært en forutsetning for at selskapet har utviklet seg. Hans kompetanse og bidrag i styret har hatt en avgjørende betydning, sammen med støtten fra BTO.
Funding og økonomisk støtte er viktige sider av dette arbeidet, sier Aurlien, men det handler også om å få tilført kompetanse for å drive styrearbeidet fremover og å organisere arbeidet i selskapet.
- Det sies mye om at det er vanskelig for gründere å komme gjennom, men jeg føler at vi har blitt båret fram, sier Aurlien.
- Bygget er jo fullt av verktøy, som vi forskere og studenter kan bruke for å bidra inn i innovasjonsbedrifter.
Det sier Aksel Mjøs, forsker ved Institutt for finans, og sikter til NHHs verktøykasse; kompetansen, fagstaben og studentene. Han mener selskapet Holberg EEG er et eksempel på hvordan kompetansen kan brukes, og at det er behov for den.
- Selskapet har potensial til å nå ut globalt. SCORE-systemet kan løfte både klinisk behandling og forskning, og jeg får lov med min kompetanse å bidra i dette arbeidet. Jeg kjenner at det jeg driver med er viktig. Med min bakgrunn fra forskning og næringsliv, har det vært svært givende. Jeg lærer også mye om realitetene i det å starte opp nye virksomheter, sier forskeren ved Institutt for finans.
Engasjement i oppstartbedrifter
Mjøs brenner for at NHH-kompetansen skal brukes i praksis.
- Vi får mer realistisk forskning og vi kan gi studentene tilgang til relevante case. Og ikke minst kan gründere og oppfinnere dra nytte av våre ressurser, sier Mjøs. Det er vinn-vinn.
NHH kan bidra med fagkompetanse langs flere dimensjoner, mener Mjøs.
- Tor Aase Johannessen og hans fagfeller er flinke på strategi og markedsføring og lederskap, og Johannessen var tidlig inne i dette arbeidet. Jeg har jobbet med det organisatoriske, selskapsrett, styrehåndtering, finansiering og generalforsamlinger.
Før Mjøs byttet karrierevei og begynte som forsker, var han bl.a. direksjonssekretær i Vital Forsikring og var ansvarlig for alle formelle selskapsprosesser. Han har videre jobbet innen investment banking og har erfaring fra London med kapitalreising og hvordan prosjekter skal presenteres og verdsettes, noe som har kommet til nytte i Holberg EEG AS.
- Samarbeidet mellom private selskaper og NHH kan utvikles, og Holberg EEG er et case som viser hvordan fagfolk hos oss kan engasjere seg. NHH kan bidra i selskapsstyrene og f.eks. gjennom flere masteroppgaver.
Holberg EEG har hatt to aksjekapitalutvidelser, i 2012 og 2013.
- Begge ganger har vi laget omfattende dokumenter, og begge ganger har masterstudenter fra NHH ansatt hos Bergen Teknologioverføring bidratt i arbeidet.
Ikke i bankstyrer
- Hvordan kan NHH-stab og studenter engasjere seg sterkere i oppstartbedrifter?
- Nystartede bedrifter og BTO-drevne prosjekter kunne ha et kontaktpunkt i NHH-miljøet for å hente styremedlemmer, også studenter. Utfordringen er selvfølgelig at våre unge lovende er nettopp det. De er ikke erfarne, men de kan potensielt ha interessant kompetanse. Selv om de er her i en relativ kort periode, vil det være enkeltpersoner som er interessante for selskaper. Fagstaben på NHH fokuserer i stadig større grad på forskning og undervisning, og mange opplever at de ikke har anledning til styrearbeid. Men det kan likevel gi dem nye dimensjoner som er nyttige for å drive relevant undervisning og se mer relevante forskningstema. Det er dessuten et paradoks at ikke NHH er tilknyttet et miljø for kommersialisering av forsknings- og andre ideer. Bergen Teknologioverføring representerer de aller fleste andre forsknings- og utdanningsmiljøene i Bergen, men ikke NHH.
- Hvor går grensen for samarbeid mellom forskere og private aktører?
- Det er en åpenbar problemstilling. For min del er det viktig ikke å gå inn i bransjer jeg forsker på og potensielt skal uttale meg om. Jeg sitter i styret i næringsmiddelfirmaet Kavli, i skipsforsikringsselskapet NHC og i Holberg EEG. Men jeg sitter ikke i styrer i bank, også fordi jeg forsker på bankrelasjoner.
Ambisjonene: globalt potensial
Tilbake til Nevrologisk avdeling ved Haukeland. Både Aurlien og styreleder Mjøs er innforstått med at det tar lang tid å få Holberg opp som et robust selskap, men målet er likevel klart definert: de ønsker å nå ut globalt. Ambisjonen er at store sykehus over hele verden skal ta i bruk SCORE-programmet.
- Jeg har storbedriftserfaring, sier Mjøs, men hvis du tror at du kan organisere en oppstartbedrift fra A til Å slik et stort konsern må gjøre det, blir det bare tull. Først må vi få selve datasystemet vi skal levere til å virke godt nok, du må benytte akkurat den kompetansen du trenger og du må skape tillit, sier forskeren.
En bør ikke rushe den kommersielle delen av Holberg-selskapet, mener han. De må manøvrere seg på balansen mellom Aurliens og kollegaenes akademiske tyngde og tillit i nettverkene og det å greie og tjene penger på dette, slik at det blir et robust og interessant selskap.
Piggene ut
- Harald har en enestående faglig autoritet som Holberg kan flyte på. Hvis vi underminerer hans faglige integritet, kan det bli veldig feil, både for ham og selskapet.
- Ja, sier Aurlien, det er en fin balanse. I medisinske miljøer har det tradisjonelt vært en viss motvilje mot å tenke kommersielt, da får en del fagpersoner piggene ut. Og jeg har to hatter på, både den kommersielle og den faglige utviklingen av SCORE-systemet.
Arbeidet som venter innebærer utstrakt kontakt med både forskere, praktiserende leger og sykehusledere.
- VI har utvidet SCORE-gruppen fra dagens europeiske medlemmer til toppforskere i USA, Canada og Asia. I løpet av de neste to årene skal vi revidere systemet for å tilpasse det til brukerlandene og gå for en publisering av en global standard. Målet at dette skal bli standarden verden over for hvordan EEG skal tolkes, avslutter Aurlien.
Artikkelen er hentet fra NHH Bulletin nr 3/2013
|