Økonomi, strukturstrategi, akkreditering og teknologi

Styrerommet, 9. etasje, dørdetalj (Foto: Ganeshfoto)

Høyskolens økonomi, strukturspørsmål, akkrediteringer og undervisningsteknologi var blant de mange sakene NHH-styret behandlet på i sitt siste møte før sommeren.

26.06.2014 - Kristin Risvand Mo/Hallvard Lyssand


Styret behandlet flere økonomisaker. Langtidsbudsjettet er en prognose for høyskolens økonomiske aktivitet de neste fire årene. Den kommende budsjettperioden fra 2015 til 2018 vil bli krevende.

Lønnsbudsjettet utgjør en stadig større del av høyskolens samlede budsjett, og samtidig ønsker NHH å prioritere strategiske satsinger innen utdanningsteknologi, spissing av forskningen, internasjonalisering, nettprosjekt og organisasjonsutvikling.

I tillegg trenger høyblokken oppgradering både utvendig og innvendig. Styret understreket at arbeidet med å utrede administrativ årsverksinnsats, slik det ble forutsatt under budsjettbehandlingen høsten 2013, må prioriteres. Styret tok langtidsbudsjettet til orientering.

For inneværende års budsjett vedtok styret tilleggsbevilgninger på kr 5 172 000 som blant annet finansieres ved omdisponering av midler avsatt til oppgradering av høyblokken.

Organisering av UH-sektoren

Regjeringen har som mål at Norge skal være en ledende kunnskapsnasjon som «bidrar til å løse globale utfordringer samtidig som samfunnets kompetansebehov dekkes innenfor kostnadseffektive rammer.»

Som en del av et større arbeid med kvalitetsheving skal regjeringen å se nærmere på strukturen i universitets- og høyskolesektoren for å vurdere hva som er den mest hensiktsmessige organiseringen.

Kunnskapsdepartementet (KD) har bedt alle statlige universitet og høyskoler om å komme med innspill til strukturdebatten. Helt konkret ber kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) universitet og høyskoler om å vurdere hvor de ser sin plass i en sektor med færre institusjoner.

«Innspillet skal gi en beskrivelse av ønsket strategisk posisjon i 2020 og en vurdering av de hovedgrepene som må gjøres for å realisere strategisk profil,» heter det blant annet i oppdragsbrevet til institusjonene.

Riset bak regjeringsspeilet er at institusjoner som ikke leverer tilstrekkelig kvalitet på egenhånd, kan bli slått sammen med andre eller forsvinne.

Både rektor Frøystein Gjesdal, administrerende direktør Nina Skage og ulike styremedlemmer advarte mot å tro at NHH vil få noen form for særbehandling i prosessen.

- Kunnskapsdepartementet vil noe med dette og at det er viktig å ta oppdraget på alvor, understreket Skage.

Styremedlemmene var da også enige om at NHH skal ta en aktiv rolle i prosessen og vise at høyskolen ønsker å beholde sin ledende nasjonale posisjon innen det økonomisk-administrative fagområdet.

Et arbeidsutvalg under ledelse av viserektor Helge Thorbjørnsen skal utarbeide NHHs strategi for den videre prosessen. Dette skal legges frem når KD og representanter for UH-sektoren i vestlandsregionen møtes til et dialogmøte i Stavanger i slutten av september.

Internasjonalt karriersenter blir fast

Våren 2012 vedtok NHH-styret å opprette et internasjonalt rettet karrieresenter (ICC). Målet er å motivere flere kandidater til å søke jobb i utlandet.

ICC ble i første omgang opprettet for tre år med bemanning på ett årsverk. Etter halvannet år har senteret nå vært gjennom en evaluering.

Styret stilte seg bak innstillingen fra administrasjonen. Her heter det at ICC skal etableres permanent ved prosjektperiodens utløp 1. januar 2016 og at senterlederen blir fast ansatt fra samme dato.

Videre blir det konstatert at senteret bør ha flere ansatte for å fungere optimalt, men at ressursene må finnes internt.

Organiseringen av ICC skal sees i sammenheng med pågående strategiarbeid på områder som alumni, eksterne relasjoner og internasjonalisering.

Vurderer AACSB-akkreditering

Stadig flere handelshøyskoler velger flere ulike akkrediteringer.

NHH er CEMS-medlem og har hatt Equis-akkreditering siden 2001. Sistnevnte er den ledende akkrediteringen i Europa, men i USA og Asia er det akkrediteringen til The Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB) som er mest dominerende.

AACSB blir også stadig mer vanlig i Europa. Spørsmålet er om NHH skal gå inn i den langvarige og krevende prosessen det er å oppnå akkrediteringen.

Prorektor Sunniva Whittaker har vært i kontakt med flere institusjoner som har fått AACSB-akkreditering. Hun opplyste at tilbakemeldingene er delte når det gjelder nytteverdien. Whittaker mente likevel at prosessen kan være nyttig i arbeidet med implementering av NHHs strategi - spesielt innenfor utdanning.

Styret vedtok at NHH skal bruke høsten på å utrede om høyskolen skal sette i gang prosessen med å få AACSB-akkrediteringen.

Teknologistrategi

Ulike typer teknologi gjør seg stadig mer gjeldende på alle nivå i høyere utdanning, fra undervisning til vurdering.

I desember 2013 fikk NHH-styret fremlagt et notat om Massive Open Online Courses (MOOCs) og undervisningsteknologi. Styret ba om at det ble utarbeidet en strategi for NHHs satsing på undervisningsteknologi med vekt på alt fra praktisk bruk av ulike verktøy til organisering, ressurser, juridiske aspekter og muligheter for samarbeid med andre institusjoner.

Torsdag fikk styret presentert både en strategi og noen prosjekt som er underveis. Høsten 2014 skal det gjennomføres et forsøk med digital eksamen og det blir arbeidet med å innrede et studio til enklere videoproduksjoner til både undervisning og forskningsformidling.

Samtidig opplyste administrerende direktør Nina Skage at man vil finne en person internt som skal fungere som prosjektleder for det videre arbeidet.

Presenterte programevaluering

Kjetil Bjorvatn, dekan for bachelorutdanningen, presenterte programevalueringen av bachelorstudiet for styret. En ny studieplan for bachelorutdanningen blir trolig vedtatt i løpet av høsten.

Bjorvatn opplyste også om at det for første gang vil bli arrangert pedagogisk uke på NHH. Den blir fra 22. til 26. september 2014, med temaseminar, workshops på instituttnivå og pedagogisk dag.

Styret vedtok også ny innkjøpsstrategi og reglement for registrering av overtid og arbeidstid ved NHH. Paraplyen kommer tilbake med egne saker om dette.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive