Fem år med NHH i Econometric Game

NHH-lag i Econometric Game 2011 (Arkivfoto)

Hvert år møtes inviterte studentlag fra noen av verdens aller fremste utdanningsinstitusjoner til konkurransen The Econometric Game i Amsterdam. I år deltok NHH for femte gang på rad.

30.10.2012 - Red.


Hvor mye kan man øke salget på det europeiske markedet som følge av direct marketing? Hvilken effekt har helseprogrammer på barnedødeligheten i Brasil? Hvordan samvarierer avkastningen på ulike finansielle instrumenter?

Dette er eksempel på oppgaver som er gitt i The Econometric Game, en årlig, internasjonal studentkonkurranse i økonometri.

- Et mål med konkurransen er å øke interessen for økonometri, altså det å kvantifisere svarene på spørsmål knyttet til sosiale, demografiske, og økonomiske tema. Et annet mål er å gjøre bruk av økonometri på data samlet inn fra ulike deler av verden, forklarer førsteamanuensis Astrid Kunze ved Institutt for samfunnsøkonomi.

Studentinitiert

Studentene ved VU University Amsterdam og University of Amsterdam har arrangert Econometric Game siden 1999.

Det som begynte som en nasjonal konkurranse ble etter hvert utvidet til en internasjonal konkurranse mellom 25 til 30 lag fra noen av de beste universitetene i verden.

Blant gjengangerne er institusjoner som NYU, Harvard, LSE, Cambridge og årets vinnere, Københavns universitet.

- Næringslivet viser stor interesse for arrangementet og er derfor tungt inne med sponsing, og listen av lag som ønsker å delta øker år etter år, opplyser Kunze.

Fem år på rad

Astrid Kunze og Øivind Anti Nilsen (Arkivfoto)
Astrid Kunze og Øivind Anti Nilsen.

NHH har vært med i konkurransen i fem år på rad. Astrid Kunze brakte ideen til høyskolen i 2008. Siden den gang har hun, sammen med professor Øivind A. Nilsen, satt sammen et lag bestående av fem studenter fra master- og PhD-programmet ved NHH.

- Når NHH år etter år blir invitert til å delta, viser dette at fokus og retning på økonometriundervisningen ved skolen holder en standard på linje med hva som blir undervist andre steder i verden, både på master- og PhD-studiet, sier Kunze.

- NHH har klart dette fordi vi over årene har bygd opp et miljø for kvantitativ og økonometrisk analyse, både av problemstillinger knyttet til finans, nærings-, bedrifts-, og samfunnsøkonomi. Dette miljøet er også internasjonalt anerkjent. Og NHH er veldig stolte av at lagene fra NHH har kommet blant de ti beste i konkurransen i henholdsvis 2009 og 2011, legger hun til.

Invitasjon og søknadsrunde

- Hvordan velger dere ut deltakerne?

- Vanligvis rekrutterer vi PhD-studentene etter interesse og via invitasjon. I PhD-programmet vårt er økonometri obligatorisk fag, og innholdet av dette kurset er ganske bredt og går lenger og dypere enn innholdet i Masterkursene ved NHH. Masterstudentene rekrutterer vi gjennom en generell søknadsrunde. Vi ber om både faglige interesser og fordypning og gjennomfører intervjuer. Dette starter vi med omtrent begynnelsen av februar. Utlysning av konkurransen skjer ved plakater på NHH og gjennom en orientering i kurset Videregående økonometri (ECO 433).

- Hvilke styrker må et lag ha for å hevde seg i denne konkurransen?

-At NHH har hevdet seg så bra i konkurransen tidligere år skyldes nok at studentene våre har god faglig bredde, samt trening i å kommunisere svar på økonomiske problemstillinger både skriftlig og muntlig. Mange av konkurrentene har en mye større fordypning i økonometri. For eksempel har som regel alle deltakerne på de nederlandske lagene en mastergrad i nettopp økonometri. Til gjengjeld kan deres økonomiske bakgrunn være noe svakere enn hos våre studenter, konstaterer Kunze.

- Men gitt våre konkurrenter ønsker vi selvfølgelig gode karakterer i økonometrifagene og metodekursene. I tillegg ønsker vi å finne studenter som har en god intuisjon for økonomiske spørsmål og hvordan økonometri kan hjelpe dem i å kvantifisere svarene, tilføyer hun

- Når laget så er satt sammen, jobber man med modeller og analysemetoder. Videre fordeler man ulike arbeidsoppgaver, og jobber med hvordan de ulike delene kan settes sammen til én rapport og én presentasjon i løpet av den tilmålte tiden. Og det blir selvfølgelig "brainstormet" om mulige temaer.

Å kunne holde hodet kaldt under press er også en fordel. Lagene må finne et svar på til dels avanserte spørsmål i løpet av få timer.


Econometric Game 2011 (Foto: Eva Marie Bakke)
I 2011 kom NHH-laget til finalen i Econometric Game. Frå venstre sit Leroy Egbeocha Andersland, Magnus Kvåle Helliesen, Katrine Holm Reiso og Chris Edson. Fotograf er Eva Marie Bakke.

Sosialt arrangement

Men Econometric Game handler ikke bare om data, modellering og konkurranse. Det er også et sosialt arrangement.

- Både gjennom de faglige og sosiale aktivitetene møter man studenter med høye faglige mål fra hele verden. Disse studentene ender senere opp både i næringslivet og innenfor akademia. Gjennom deltakelse i konkurransen får man derfor et stort nettverk av veldig smarte og motiverte mennesker, påpeker Kunze.

- Våren 2013 vil vi ved NHH sende et nytt lag til Amsterdam og håper at mange studenter melder sin interesse for deltakelse i konkurransen. Vi ser at både menn og kvinner syns at økonometri er et attraktivt fagområde og er interessert å delta i konkurransen, og det syns vi er særlig positivt, avslutter hun.

Tidligere NHH-lag som har deltatt i Econometric Game

2012: Simen Gleditsch (Master) Kaja Kierulf (Master) Agnes Kovacs (PhD) Grant McDermott (PhD) Magnus Tjøstheim(Master)

2011: Leroy Egbeocha Andersland (Master) Eva Marie Bakke (Master) Chris Edson (Master) Magnus Kvåle Helliesen (PhD) Katrine Holm Reiso (PhD).

2010: Magnus Kvåle Helliesen (Master) Thomas Marius Hugøy (Master) Kamil Kladivko (PhD), Eirik Egeland Nerheim (Master), Katrine Holm Reiso (Master).

2009: Magne Krogstad Asphjell (Master) Jens-Christian Haatvedt (PhD) Magnus Kvåle Helliesen (Master) Kartika Juniwaty (PhD) Joar Styve (Master).

2008: Magne Krogstad Asphjell (Master) Katarina Kvasnakova (Master) Joar Styve (Master) Julia Tropina (PhD) Johannes Maximilian Uhde (Master).



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive