100 år og fortsatt på veien

Severin Fløystad (Foto: Kurt Andre Høyessen)

Severin Fløystad var en av de aller første som begynte på Norges Handelshøyskole da den åpnet i 1936. Mandag fylte han 100 år.

31.10.2012 - Tekst: Hanna Sommerstad Foto: Kurt André Høyessen


Fløystad tilhører den aller første generasjonen NHH-ere. Selv påstår han at det var ved en ren, skjær tilfeldighet at han begynte på Norges Handelshøyskole i 1936.

- Jeg så en annonse i Agderposten og tenkte at dette måtte være noe for meg, husker Fløystad.

Han mimrer tilbake til tiden på NHH og beskriver den som «en veldig fin tid».

- Jeg kom til Bergen høsten 1936, og jeg husker at det var en veldig solfylt høst i en ellers regntung by. Jeg tror vi bare hadde to dager med regn den høsten, husker Fløystad.

Det aller første kullet på NHH. Severin Fløystad står ytterst til høyre på tredje rekke forfra. (Arkivfoto)
Det aller første kullet på NHH. Severin Fløystad står ytterst til høyre på tredje rekke forfra.
Foto: Arkiv.

Vanskelig å få jobb

Han var én av om lag 50 ferske studenter som startet på det som da kvalifiserte til tittelen «handelskandidat».

- Da vi var ferdig utdannet etter to år, var det svært få som visste hva slags kvalifikasjoner vi hadde. Det var vanskelig å få arbeid, husker Fløystad.

Igjen var det tilfeldighetene som spilte inn.

- Jeg fikk tilfeldigvis et tilbud fra det nystartede Volda Handelsgymnas. De trengte økonomer, og jeg ble ansatt som overlærer. Men direktøren for skolen ble brått syk, og jeg og en kamerat bestemte oss for å kjøpe skolen. Det var slik jeg ble godkjent som rektor, forteller 100-åringen.

Han legger til at hele seks av kandidatene fra 1936-kullet gikk ut i rektorstillinger etter endt utdanning.

Aldri angret

Det var under tiden som rektor på Volda Handelsgymnas at han traff Hjørdis Sætre - som senere skulle bli hans kone. Sammen fikk de tre barn; Ola, Esther og Thorstein.

Familien flyttet sammen til Ålesund i 1953, hvor Fløystad gikk videre til en ny rektorstilling på Ålesund Handelsgymnas. Deretter flyttet de til Sandefjord, hvor Fløystad ble rektor på Sandefjord Handelsgymnas og Handelsskole.

- Jeg har aldri angret et sekund på at jeg ble i skolen. Jeg prøvde meg ett år som bedriftsrevisor, og har aldri vært så glad som da jeg kom tilbake til skolen igjen. Jeg tror det er elevene sin fortjeneste - det har vært inspirerende å være omgitt av unge mennesker, forteller han.

Viktig med familie

- Familien er viktig for meg. Min kone døde for 16 år siden, og jeg kjenner fortsatt savnet etter henne, forteller Fløystad.

Han pensjonerte seg som rektor i en alder av 67, men fortsatte å undervise i fire år til. De første årene av pensjonisttilværelsen gikk imidlertid også med til reising rundt i Europa sammen med kona.

- De siste årene har jeg tenkt at «nå tar det vel snart slutt», men så får jeg ett år til. Og sånn går det, år for år. Jeg merker alderen på kroppen, famler litt etter ord, men er fortsatt ute og kjører bil. Jeg føler meg trygg i bilen. Jeg tar gjerne en kjøretur til Oslo for å besøke min eldste sønn, og snart skal jeg reise til Ålesund for å besøke min yngste, forteller Fløystad, som nå har hele tolv oldebarn.

Dagene for øvrig går med til å løse kryssord, holde seg oppdatert på nyheter og stelle i hjemmet. Han bor fortsatt alene i huset sitt, og har ingen hjemmehjelp.

- Jeg tror grunnen til at jeg har fått et så langt liv har vært at jeg har holdet meg aktiv. Det er viktig. Jeg har snekret mye - bygget på hus og bygget hytte, forteller Fløystad.

Selve fødselsdagen mandag feiret han hjemme i Sandefjord med familien.

Saken er hentet fra alumni.nhh.no

Severin Fløystad (Foto: Kurt Andre Høyessen)
Severin Fløystad fylte 100 år mandag 29. oktober. Han vedgår at han merker alderen, men tar gjerne kjøreturen fra Sandefjord til Oslo for å besøke familie.

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive