Vokser tross usikre tider

AFF

- Med den usikkerheten som rår nå, er det er enda viktigere å ta vare på flinke folk, sier Mai Vik, administrerende direktør i AFF. Økonomisk uro til tross, pilen peker oppover for konsulentselskapet som feirer 60-årsjubileum i 2012.

13.03.2012 - Tekst: Sigrid Folkestad Foto: Helge Skodvin


I år feirer AFF sitt 60-årsjubileum, noe som skal markeres gjennom hele året, med storstilte arrangementer for kunder og gode næringslivsrelasjoner. I usikre tider må en vie gamle og nye kunder oppmerksomhet, mener Mai Vik, administrerende direktør i AFF siden 2009.

- Det er klart at bedrifter og organisasjoner kommer i en skvis i valget mellom å holde kostnadene nede og samtidig jobbe med leder- og organisasjonsutvikling og holde på de dyktige folkene.

Ikke nedgangstid, men usikkert

Til tross for økonomisk krevende år, er etterspørselen etter AFFs programmer, ikke minst rådgivings- og konsulenttjenester stor og økende.

- Når andre konsulentselskaper startet nedbemanning i 2009, hadde vi økt etterspørsel. Dette har fortsatt. Når det gjelder bedriftsinterne konsulenttjenester, så hadde vi en økning på 20 prosent i 2011 sammenliknet med 2010.

Foreløpig ser det ikke ut til at det bildet skal endre seg vesentlig i år, mener Vik, men topplederne AFF snakker med, sier at de også selvfølgelig er preget av at det er stor usikkerhet.

Det offentlige like forsiktig

Den største forskjellen fra 2009, ifølge direktøren, er at offentlig sektor gjør de samme vurderingene og er like forsiktige som private aktører.

- Det er en myte at det er lettere for ledere i offentlig sektor å få finansiert programmer. Offentlig og privat sektor har nærmet seg de senere årene, med hensyn til krav om effektivitet, omstillingstakt og kostnadsbevissthet. Det er en tendens til at ansatte i det offentlige tror det er enklere i privat næringsliv, og motsatt. Vi som møter begge sektorer ser at kravene som stilles til lederne er like høye.

Noen bransjer går svært godt, men selv de som tjerner mye penger, vet at dette ikke nødvendigvis er en utvikling som kommer til å fortsette, mener direktøren. De forbereder seg på en mer krevende periode, er kostnadsbevisste og ønsker en mer effektiv bruk av de ressursene en har.

Adm. dir. Mai Vik, AFF (Foto: Helge Skodvin)
Administrerende direktør Mai Vik leder 60-årsjubilanten AFF.

Solstrandsuksessen

Det var Solstrandprogrammet som markerte starten på AFF.

- Det er en historie og et program vi er svært stolte av. Samtidig er det fantastisk å se gjennom disse 60 årene som AFF har bestått, at vi har utviklet oss og nå leverer mange flere typer tjenester.

AFF har tre åpne programmer i tillegg til Solstrandprogrammet; AFF Yngre Ledere (AYL), Samspill & Ledelse og AFF Oppdagelsesreise - et mentoringprogram.

- Det kanskje ikke så mange kjenner til, sier Vik, er at AFF er landets desidert største fagmiljø innen mentoring.

AFF har egne mentoringprogrammer og driver i tillegg til AFF Oppdagelsesreise, Global Future, samt en rekke mentoringprogramme for Innovasjon Norge, Politidirektoratet, NHO og mange private bedrifter.

Mange av virksomhetene som har sendt sine ledere til Solstrandprogammet har i ettertid ønsket skreddersydde programmer til sine bedrifter. Det kan være utviklingsprogrammer for alle lederne, eller opplegg spesielt rettet mot leder- og toppledergrupper.

- Mange virksomheter bruker også dette som et sentralt virkemiddel og verktøy når de står i en omstillingsprosess.

Sammen med NHH Executive tilbyrAFF utdanning for rektorer og barnehagestyrere. De siste årene har lederutvikling i utlandet blitt en viktig del av AFFs strategiske satsing.

Internasjonal jobbing

- Vi har økt oppdragsmengde rettet inn mot internasjonale virksomheter, som oftest med hovedkontor i Norge. Andel prosjekter som foregår i utlandet og på engelsk, har økt vesentlig de senere år.

Aktiviteten har blitt så omfattende at AFF er blant landets største konsulentselskap når det gjelder omsetning av internasjonal organisasjons- og lederutvikling.

I januar startet det første kullet på AFFs nye, åpne program Samspill & Ledelse, i samarbeid med Paul Moxnes, tidligere professor ved BI.

- Selv om vi er 60 år, vil vi jo være vitale og oppegående. Vi setter pris på det vi har fått til, men samtidig er vi interessert i å prøve ut nye prosjekter og programmer.

- Hvordan har det vært å føre AFF gjennom disse siste årene?

- Først og fremst er det veldig givende. Det er spennende tider, vi får stadig nye kunder og vi har store og viktige oppdrag. Og, ikke minst, jeg har en utrolig flott og kompetent organisasjon i ryggen. Det gjør at dette er forbundet med mye glede.

Ekte samboere

I 2013 flytter AFF ut fra Merinobygningen nedenfor NHHs høyblokk og inn i det nye bygget, noe som innebærer et enda tettere miljø med NHH, AFF og SNF.

- Det ser vi fram til. Vi ser hvor nyttig det er å jobbe sammen med NHH og høyskolens Executive-avdeling, som vi har en rekke felles prosjekter med, som rektor- og barnehagestyrerprogrammene. Det er utrolig givende, og det blir enklere å utvikle de gode relasjonene vi har, også i forhold til enkeltpersoner i miljøet. Vi bruker mange gode forelesere fra NHH både på Solstrandprogrammet og AFF Yngre Ledere, for eksempel. Sammen deltar vi i Financial Times-rangering av åpne og bedriftsinterne programmer og holder oss på topp i Norden.

Mai Vik er sikker på at samboerskapet vil styrke samarbeidet og gjøre at staben i de tre institusjonene kan trekke veksler på hverandre.

- Vi kommer godt ut av det med hverandre. Når vi kommer tettere på hverandre, ligger forholdene til rette til at vi kan samarbeide videre.

- Dere har planlagt en del jubileumsmarkeringer?

- Vi ønsker å feire dette året og inviterer til Fagsymposier i Oslo, Bergen og Stavanger og til stor fest i Håkonshallen. Vi vil pleie gode kunder og gode relasjoner. Vi vil gjerne gi noe tilbake samt at vi ønsker å vise noe av vår faglige profil.

Saken er hentet fra NHH Bulletin nr. 1, 2012


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive