Skal tallfeste aktivt eierskap i Norden

NHH åpnet et nytt forskningssenter der aktivt eierskap, eller Private Equity som er fagtermen, skal under lupen. Det langsiktige målet er å samle data om denne kapitalformen i nordisk database.

02.02.2012 - Espen Bolghaug Foto: Eivind Senneset


Skandinavias første: Argentum-senteret er det første Skandinavias første, og et av få i Europa, som fokuserer på Private Equity.

-Det er vanskelige tider rundt oss nå. Det snakkes mye om vekst og problemer i finanssektoren. Å øke forskningsfokuset på Private Equity (PE) virker dermed naturlig. Det sier Ole Melberg under åpningen av det nye forskningssenteret ved NHH, Argentum Centre for Private Equity. Både næringsliv og Nærings- og Handelsdepartement var til stede under åpningen 1. februar.

Melberg er selv en sentral aktør i det norske markedet for Private Equity som Managing Partner i selskapet Energy Ventures. Der spesialiserer man seg på å formidle kapital til bedrifter i oppstartsfasen i oljebransjen.

- Vi må gå ut i de internasjonale kapitalmarkedene for å hente finansiering, det er ikke en stor nok kapitalbase i Norge, forsetter han.

Vil øke kunnskapen

Ole Melberg har drevet med Private Equity i flere år, og mener bestemt at å satse på forskning er samfunnsnyttig.

Og da kan NHH-forskningen komme til nytte. Gjennom økt kunnskap om markedets virkemåter håper man på å kunne tiltrekke seg mer kapital til norske prosjekter.

- Hvor stor nytte kan dere dra av NHH-forskning per dags dato?

-Det å ha tall og akademisk kunnskap om hvordan aktivt eierskap fungerer er viktig, og det har NHH folk som er flinke på. Så skal man heller ikke glemme å lytte til magefølelsen når man investerer, svarer Melberg.


Langsiktige planer

Administrerende direktør i Argentum, Joachim Høegh-Krohn, håper det nye senteret kan hjelpe det statseide investeringsselskapet å prestere bedre.

Carsten Bienz, som om morgenen før åpningen offisielt ble utnevnt til daglig leder av senteret, kan fortelle at det er langsiktige planer som ligger bak.

- På langsikt håper vi å få på plass en god database om Private Equity ikke bare vi, men også andre forskningsmiljøer kan benytte seg av, i videre forskning.

Det norske Privat Equity-markedet har eksplodert de siste ti årene: I 2001 besto det av 12 forvaltningsmiljøer med 7,5 milliarder kroner under forvaltning. Ved årsskiftet 2011 var det 51 forvaltningsmiljøer som forvaltet hele 61 milliarder kroner.


Sterk vekst: Joachim Høegh-krohn kan fortelle salen om eventyrlig vekst i det norske Private Equity-markedet.

Handler om penger

Den kraftige veksten er en av årsakene til at det statseide investeringsselskapet Argentum tok initiativ til å være med å finansiere NHH-senteret. tillegg til Argentum bidrar BA-HR, Energy Ventures, Hitec Vision, Northzone, Norvestor og PWC med 7,5 millioner kroner over de neste fem årene.

- Vi er opptatt av å tjene penger, det er det Private Equity handler om. Da må vi tørre å satse på å utvikle kunnskap om hvilke selskaper vi bør satse på, sier administrerende direktør i Argentum, Joachim Høegh-Krohn.

- Vi håper forskningen kan styrke kunnskapen til Argentum slik at de har forutsetninger for å gjøre en bedre jobb, sa Mette Wikborg, ekspedisjonssjef for Eierskapsavdelingen i Nærings- og Handelsdepartementet, under åpningen.

Les mer om senteret i Paraplyen sin forhåndssak her.

Avsluttet med sang: NHH-studentene sitt eget mannskor, Svæveru´, avsluttet åpningen i kjent jovial stil.

Hva er Private Equity?

Langsiktige investeringer i private firmaer, og fungerer således som ei alternativ kilde til kapital for slike firmaer.

Investorene får aksjer, noe som gir de stemmerett i bedriftsforsamlingen. Ofte får de også styreplass.

Isteden for renter på et banklån betaler virksomhetene utbyte til investorene.

Private Equity-firmaer investerer normalt risikokapital (Venture Capital) i nystartede virksomheter, eller gjør lånefinansierte oppkjøp (Leveraged Buyout- LBO) av modne/veletablerte virksomheter. Investeringer i "midt i livet-firmaer" skjer mer sjeldent.

Firma som Apple, Google og Facebook har alle mottatt risikokapital i oppstartfasen.

Et berømt eksempel på en LBO er Private Equity-virksomheten Kohlberg Kravis Roberts & Co sin overtaking av RJR Nabisco sent på 1980-tallet.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive