Lærer norsk ressursforvaltning

Foto: Hydro

30 studenter fra 14 forskjellige land har samlet seg på sommerkurset Natural Resource Management ved NHH. I løpet av to intensive sommeruker skal de internasjonale MBA-studentene lære mer om den anerkjente norske modellen for forvaltning av naturressurser.

03.07.2007 - tekst og foto: Kristian T. Marthinsen


Faglig ansvarlig, professor Einar Hope, og foreleser, professor Thore Johnsen, høster lovord fra deltakerne på sommerkurset.

Kurset teller 7,5 studiepoeng og er det første sommerkurset i NHHs historie.


Målet er i følge faglig ansvarlig for kurset, professor emeritus Einar Hope, å sette fokus på forvaltning av naturressurser - ikke minst se ressursbruken i sammenheng med økonomiske og miljømessige spørsmål.

Høyt nivå
Studentene har forelesninger hver dag fra kvart over åtte om morgenen til halv fem om ettermiddagen. Noen dager strekkes forelesningen til halv syv om kvelden. I tillegg må studentene levere inn gruppeoppgaver som de må bestå for å få lov til å ta eksamen.

Professor Hope innser at studentene har mye å gjøre.
- Det er et tøft og hardt program. Men vi har forsøkt å legge til rette så godt vi kan, forsikrer han. Vi har levert ut pensumlister en måned før studiestart, og vi forutsetter at de har lest seg opp på emnet slik at vi kan gå rett inn i den norske modellen for ressursforvaltning av petroleum, vannkraft og fiske, forklarer Hope.

Sabine Brummert og Renárs Latkovskis har travle dager, men er godt fornøyd med kvaliteten på NHHs sommerkurs, Natural Resource Management.

Sabine Brummert er til vanlig økonomistudent i Tyskland. Hun er klar over at dette kurset ikke er for dem som vil ha en lat sommer.

- Det er et høyere nivå enn forventet, og det hadde vært hardt å følge uten å kunne litt økonomi fra før. Det virker også som om der er mer å gjøre enn hva jeg hadde forventet, men temaene er interessante, så det er ok. I Tyskland har studentene fremdeles skolesemester, så det har ingenting for meg å si hvor jeg lærer, sier Brummert.

Heller ikke Renárs Latkovskis har noe i mot å tilbringe deler av sommeren i Bergen.

-Hjemme i Latvia er jeg tatt opp på et internasjonalt program med forelesere fra USA og Tyskland, men de har ikke et så høyt nivå som foreleserne vi har hatt her. Jeg var mest interessert i kurset fordi det var i Norge. Det er veldig vakkert her, og i går tok jeg en joggetur på fjellet og badet i vannet på toppen, forteller Latkovskis.

Alt hva Bergen har å tilby
I Bergen får de internasjonale studentene forelesninger av dyktige professorer fra NHH, København Universitet og Universitetet i Bergen, samt fra bedrifter som Konkurransetilsynet og McKinsey.

I tillegg blir det flere bedriftsbesøk. Blant annet til Statoil Mongstad, Hydro, Bergen Energi, Blom Fiskeoppdrett og Falck Nutec.

- Det faglige inntrykket til nå har vært meget bra. Det har vært noen gode og stimulerende forelesninger. Studentene er motiverte, engasjerte og stiller gode spørsmål, sier Hope.

- Hvorfor tror du studentene ønsker å studere ressursforvaltning?
- Jeg tror mange valgt dette sommerkurset fordi det er en problemstilling som blir diskutert i hjemlandet. Jeg tror også de er interessert i å vite hva ressursutvikling går ut på og hvilke løsninger som har blitt utviklet. Og så er det mulig at de oppfatter Norge som litt eksotisk og langt fremme på dette feltet, så de er kanskje nysgjerrige på hva vi har fått til her, sier Hope

- Kommer dere til å gjenta kurset neste sommer?
- Jeg håper det kan repeteres til neste år også. Foreløpig synes jeg dette kurset har gått svært bra, og jeg synes absolutt dette er noe vi bør utvikle videre. Fasilitetene er jo her uansett, sier professor i energiøkonomi, Einar Hope.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive