Misforstått motivasjon

Indre motivasjon er en meget viktig kilde til ytelse og trivsel i arbeidslivet. Likevel har ledere størst fokus på ytre insentiver, som lønn og bonusordninger.

27.09.2007 - Morten Halvorsen


Beate Jelstad disputerer for doktorgraden ved NHH mandag 1. oktober.

Indre motivasjon er den motivasjonen som er knyttet til utførelsen av et arbeid, mens ytre motivasjon er kilden til motivasjon utenfor selve arbeidet, gjerne gjennom belønning i tradisjonell forstand.

Doktorgradsstipendiat Beate Jelstad har i sin avhandling studert arbeidsmotivasjon og effekter av indre motivasjon i arbeidslivet.

Indre motivasjon
- Jobbautonomi, sosial tilhørighet og mestringsfølelse påvirker den indre motivasjonen. Økt indre motivasjon bidrar igjen til gode prestasjoner og redusert turnover i bedriften, forklarer Jelstad.

Avhandlingen, med tittelen "Beyond money: Intrinsic motivation in profit and nonprofit organizations", er en empirisk studie av én ideell og én kommersiell organisasjon.

Forskningsprosjektet viser at indre motivasjon er en kilde til gode prestasjoner uavhengig av nivået på den ytre motivasjonen.

- Indre motivasjon er en kilde til gode prestasjoner i begge organisasjonene, og det vil derfor være viktig for ledere å ha fokus på å støtte opp under indre motivasjon uavhengig av organisasjonstype, forklarer hun.

Overfokus på ytre insentiver
Jelstad har også studert forskjellene mellom den kommersielle og den ideelle bedriften når det gjelder de ansattes indre motivasjon for arbeidet. Her fant studien ingen forskjeller mellom de to bedriftstypene. Når det gjelder ytre motivasjon ble det derimot avdekket ulikheter.

- Ansatte i den kommersielle organisasjonen har høyere ytre motivasjon enn i den ideelle organisasjonen, forklarer Jelstad.

- Kan drepe arbeidslysten
Tidligere studier innen arbeidsmotivasjon viser at indre motivasjon synes å gi gode prestasjoner i jobber hvor kvalitet, forståelse, læring, utvikling og kreativitet er viktig.

Ytre motivasjon kan derimot øke kvantiteten av arbeidet, men synes ikke å være velegnet til å øke kvaliteten. Noen forskere går langt i å antyde at overfokus på ytre motivasjon, som lønn og bonus, kan fordrive den indre motivasjonen, og dermed underminere den indre motivasjonen for arbeidet.

Jelstads undersøkelse drøfter ikke dette emnet, og det er fortsatt uenighet i forskningsmiljøet hvorvidt ytre motivasjon kan fordrive den indre gleden av arbeid. Dette bør likevel være et lite varsko for ledere som tror økonomiske insentiver gir mer motiverte medarbeidere.

- Oppsiktsvekkende
Veileder for oppgaven har vært professor i organisasjonspsykologi, Geir Kaufmann. Som en av Norges fremste eksperter på området er han overrasket over Jelstads funn.

- I økonomisk teori vil man naturlig forvente at i kommersielle bedrifter hvor det er større tilgang på ytre insentiver, vil behovet for indre motivasjon være mindre enn i ideelle bedrifter. Undersøkelsen viser klart at dette ikke er tilfelle. Dette er et tankevekkende resultat, sier Kaufmann.

Kaufmann mener også det er gamle misoppfatninger som gjør at ledere er mer opptatt av ytre insentivordninger, selv om dette viser seg å være en ineffektiv motivasjonskilde.

- Økonomisk teori er absolutisk forankret i troen på at ytre insentiver er nødvendig for å motivere ansatte til å gjøre en innsats. I 1940-50-årene var dette også en vanlig oppfatning innen psykologisk teori. I senere tid har dette måttet vike for et mer nyansert syn på virkemidler for motivasjon i arbeidslivet. I bunnen av disse sprikende synspunktene på motivasjon innen økonomi og psykologi ligger grunnleggende forskjellige oppfatninger av menneskets natur, sier Kaufmann.

Eksternt finansiert
Jelstads doktorgrad finansieres av Diakonhjemmet høyskole, hvor hun også har sitt daglige virke som forsker og veileder for mastergradsstudenter.

- Høyskolen tilbyr en mastergrad i verdibasert ledelse, og trengte i den anledning større faglig kompetanse på området, sier Jelstad, som fortsetter i jobben på Diakonhjemmet også etter disputasen.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive