Internasjonal pris til Ragnhild Balsvik

Ragnhild Balsvik ved Institutt for samfunnsøkonomi, vant nylig en internasjonal pris for en artikkel om arbeidsmobilitet. Artikkelen studerer hvorvidt mobilitet av arbeidskraft er en kilde til kunnskapsspredning fra multinasjonale bedrifter i Norge til lokale norske bedrifter.

28.09.2007 - Kristian T. Marthinsen


Det var på European Trade Study Groups årlige konferanse om internasjonal handel i september at Balsviks artikkel gikk til topps blant yngre forskere innen området: "Trade, institutions and economic performance".

- Det var overraskende og artig. Dette viser at det er flere av dem som har lest rapporten vurderer den som et godt stykke arbeid, sier post.doc. Ragnhild Balsvik.

Multinasjonal erfaring
I rapporten "Is labour mobility a channel for spillovers from multinationals to local domestic firms?", viser Balsvik at det lønner seg å ansette medarbeider med erfaring fra multinasjonale selskaper.

Norske arbeidstakere som kommer fra multinasjonale bedrifter lokalisert i Norge, bidrar med 20 til 25 prosent mer til bedriftens produktivitet enn arbeidstakere som ikke har samme erfaring. Det viser seg også at norske arbeidstakere med erfaring fra multinasjonale bedrifter får høyere lønn.

- Nyansatte som har erfaring fra multinasjonale selskaper blir premiert av norske bedrifter, mens arbeidstakere som går fra norske til multinasjonale selskaper ikke får samme gevinst, forteller Balsvik.

Det har lenge vært et argument at mobilitet av arbeidskraft kan være en kilde til kunnskapsspredning fra utenlandske til lokale bedrifter, men det har vært forsket lite på dette fordi det krever gode data både på individ og bedriftsnivå.

- Jeg ville studere dette fordi det ikke var blitt gjort før, og fordi det var mulig å gjennomføre det med norske data, forteller NHH-forskeren.

Hovedutfordringen i det videre forskningsarbeidet blir å kunne skille mellom to konkurrerende hypoteser som begge kan forklare produktivitetsgevinsten av å ansette arbeidere med erfaring fra multinasjonale bedrifter.

- Får arbeidere i multinasjonale bedrifter erfaring og kunnskap som er spesielt nyttig for norske bedrifter, eller ansetter de multinasjonale bedriftene rett og slett bare bedre arbeidere?



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive