Høy utdanning gir ikke færre barn

Kvinner som tar høyere utdanning får barn senere enn andre. Men høy utdanning fører ikke til færre barn. Det viser forskning utført av doktorgradsstudent Karin Monstad (bildet).

26.09.2007 - Andreas Bjørbak Alnæs


Monstad har blant annet forsket på sammenhengen mellom utdanning og fertilitet, og disputerer med sin doktorgradsavhandling ved NHH fredag 28. september.

Venter med barn
Vanlige hypoteser sier at høy utdanning fører til at kvinner velger å få færre barn, og at de utsetter foreldrerollen for å skaffe seg en bedre posisjon i arbeidsmarkedet.

- Dette har vært en teori lenge, men vi har ikke funnet at høyere utdanning fører til færre barn, sier Monstad til Paraplyen.

Likevel viser resultatene at kvinner med utdanning har en klar tendens til å utsette førstegangsfødselen. Det er også en stadig økende gruppe som er førstegangsfødende etter fylte 30 år.

Færre tenåringsfødsler
Monstad ønsker å finne årsakssammenhenger for hvorfor kvinner med høy utdanning venter med å få barn.
- Det er en metodemessig utfordring å måle dette fordi valg av utdanning er en personlig avgjørelse som kvinner bestemmer selv. Det kan være at det ikke er lengden på utdanning i seg selv som er avgjørende, men faktorer vi ikke kan observere og som påvirker både valg av utdanning og fertilitet, forklarer Monstad.

På sekstitallet ble ungdomsskolereformen gjennomført i Norge. Den førte til at den obligatorisk skolegangen økte med 2 år. Dette er en del av utdanningsvalget som individet ikke styrer selv, men som er bestemt av samfunnet.

I forskningen til Monstad sammenlignes de kvinner som ble berørt av reformen og fikk ni års obligatorisk skolegang med de som ikke ble berørt og bare hadde 7 års obligatorisk skolegang. Monstad presiserer at resultatene ikke må tolkes slik at de gjelder for alle norske kvinner, fordi mange uansett ville velge utdanning utover obligatorisk skolegang.

- Det er de gruppene som tradisjonelt har hatt høyest andel tenåringsfødsler som viser sterkest tendens til å utsette førstegangsfødselen på grunn av reformen. Dette gjelder spesielt yngre kvinner i byene og særlig dem som kom fra familier med lav inntekt, avslutter Monstad.


---------------

Disputasen til Karin Monstad holdes i Karl Borchs auditorium fredag 28. september klokken 09.15.
Veileder for doktorgradsavhandlingen var Kjell G. Salvanes.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive