Frir til hjemmekjære studenter

Anerkjente internasjonale bedrifter som JP Morgan, UBS og Morgan Stanley setter alle sitt preg på International Business Week som arrangeres på NHH 17. - 27. september. Sammen skal de vise hvilke internasjonale muligheter NHH-studentene har.

24.09.2007 - Tekst og foto: Jens Frølich Holte


Tore Rønningen jobber i Barclays Capital og gikk ut fra NHH i 2005.

Et bindeledd
Det er studentforeningens gruppe Næringslivsutvalget som står bak prosjektet International Business Week.

Mange NHH-studenter tenker først på Statoil og de fire store konsulentselskapene når de skal søke jobber. Leder for International Business Week, Ingeborg Faye, mener det er viktig å vise studentene hvilke utall av muligheter som eksisterer i jobbmarkedet. Også utenfor landets grenser

- Næringslivsutvalget er bindeleddet mellom studenter og næringsliv, og International Business Week er bindeleddet mellom studentene og internasjonalt næringsliv, forteller hun.

For resten av livet?
Onsdag 19. september var de vanlige bedriftspresentasjon byttet ut med tre foredrag. Ett av dem av tidligere NHH-student Tore Rønningen som for to år siden dro til London for å jobbe for Barclays Capital.

Forrige uke var han tilbake for å gi sine perspektiver på livet utenfor Norge.
- Du er ikke "committed for life" om du drar til utlandet. Om det ikke fungerer, er det ikke noe problem å dra hjem etter et år eller to, oppmuntret Rønningen.

Mange svensker
Det er langt flere svensker enn nordmenn i Londons finansverden. Det er mange grunner til dette, men Rønningen foreslår én forklaring:

- Handelshøyskolen i Stockholm har fått en god sirkel. Svensker i utlandet forteller hvor bra det er der. I tillegg sier studentene til seg selv: Jeg studerer regnskap, jeg studerer corporate finance, nå skal jeg til London. I Norge er det en dyd å være ydmyk, men når du kommer til London må du kunne selge deg selv, hevder Rønningen.

Ingeborg Faye i Næringslivsutvalget er enig:
- Kulturen er annerledes. I Stockholm ønsker ca. 70 prosent av studentene å dra utenlands etter studiene.


Ingrid Schulerud fra UD ønsker flere siviløkonomer.

Hjemmekjære
Ingrid Schulerud er avdelingsdirektør i Utenriksdepartementet, og mener det hadde vært positivt for "AS Norge" om flere hadde fått internasjonal erfaring.
- Man brenner ingen broer ved å ta noen år ute, bemerker hun.

Utenriksdepartementet er alltid på jakt etter økonomer, og Schulerud håper at NHH-studentene ønsker internasjonale karrierer. Hun synes nordmenn er hjemmekjære, og påpeker at rollemodeller er viktige:

- Kjenner du noen som jobber ute, blir kanskje en internasjonal karriere mer attraktiv. Problemet er at ganske få nordmenn jobber utenlands.

Etter 18 år i utlandighet, som ansatt i Verdensbanken, kan Stine Andersen med rette kalle seg selv "global byråkrat". I foredraget hennes fortalte hun at norsk kultur kan være en barriere.
- Man sier spøkefullt at svensker og nordmenn er litt som ketchupflasker. Man rister og rister, og plutselig kommer alt. Det tar tid før nordmenn åpner seg, slår Andersen fast for studentene.

Hun mener likevel at NHH-studenter har gode forutsetninger for internasjonal karriere:

- En utdannelse fra NHH kan jo brukes overalt i verden. Et globalt arbeidsmarked gir dere store muligheter, men det kan være greit å ha jobbet noen i år Norge før man drar ut i den store verden.

---------------
4. oktober er neste store arrangement for karrierebevisste NHH-studenter. Da er det nemlig duket for Karrieredagen hvor 67 bedrifter inntar skolen for å kapre morgendagens talenter.





Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive