Forskningsfest i Bergen

Lørdag 22. september var det klart for åpning av Forskningsdagene på Festplassen. I en blanding av underholdning og alvor kunne forkskningsstasjonene tilby interessante innblikk i dagsaktuelle temaer.

25.09.2007 - Tekst og foto: Magne K. Asphjell


Det var stor interesse for NHHs Gründerspill. Her er det brødrene Victor (8) og Alexander Høgheim (10) som spiller med NHH-student Kjetil Anfinnsen.

Tittelen for årets arrangement er "Tampen Brenner", og hovedtemaet er Polaråret. Man kan kanskje spørre seg hva NHH kunne bidra med i denne sammenheng, men i et svært diversifisert utvalg av bidragsytere og med globalisering som deltema, var kunnskapsfesten en flott anledning for å vise frem deler av fagmiljøet ved NHH.

India og Kina
Første foredrag i teltet "Sydpolen" ble holdt av førsteamanuensis i økonomisk historie, Stig Tenold, som snakket om India og Kinas rolle i en ny og globalisert økonomi.


Førsteamanuensis Stig Tenold.

Tenold fokuserte i sitt bidrag på hvordan industriland generelt, og Norge spesielt vil påvirkes av India og Kinas integrering i den internasjonale økonomien. Som bakgrunn for drøftingen trekker Tenold frem at vi kjenner igjen flere av drivkreftene bak utviklingen i India og Kina fra første globaliseringsbølge.

Tenold hevder at full integrering vil doble størrelsen på den internasjonale arbeidsstyrken, og at dette vil føre til store endringer i næringsstruktur i dagens industriland. Han argumenterte videre for at den norske økonomien imidlertid ikke vil være spesielt sårbar. Grunnen til dette er at Norge har både midlertidige og mer varige fortrinn i internasjonal arbeidsdeling.

Tenold hevder at vårt viktigste fortrinn ligger i menneskelig kapital, og at vi har en styrke i å ha kommet langt på dette området.

Godt oppmøte på NHHs stand
For den som skulle være skeptisk til allmennhetens interesse for NHHs forskningsområder mener Tenold at oppmøtet i "Sydpolen" på en regntung lørdag er en indikasjon på det motsatte.

- Det ser helt klart ut som publikum er interessert. Oppmøtet er bra, og responsen fra salen var god, sier en fornøyd foredragsholder.

Tenold forklarer videre at målgruppen for NHHs bidrag i utgangspunktet er alle som er interesserte og nysgjerrige på hva som skjer i verden.

- NHH må være interessert i å vise seg frem, og for å vise at forskningen vår angår vanlige folk, utdyper han.

I løpet av dagen hadde også stipendiat Ingvild Almås fra Institutt for samfunnsøkonomi foredrag om hvorvidt fattige kan tjene på globalisering, og Svein Tvedt Johansen fra Institutt for strategi og ledelse bidro med et innlegg om hvordan folk flest opplever tillit.

Gründerspill
Foruten å bidra med foredragsholdere under kunnskapsfesten, hadde NHH egen forskningsstasjon i et av de fire teltene på festplassen. Temaet for stasjonen var innovasjon, og her var målgruppen den yngste delen av deltagermassen. Med ulike varianter av gründerspill og konkurranser laget spesielt for anledningen kunne stasjonen by på aktiviteter for barn i flere aldersgrupper.

- Det er morsomt å se at forskjellige grupper fatter interesse for forskjellige ting, sier Kjetil Anfinnsen, en av NHHs studentrepresentanter på stasjonen.

- Vi har til og med hatt en klasseforstander her som ønsket å skaffe spillene til skolen sin, så det vitner vel om at vi har truffet med årets opplegg, sier en fornøyd Anfinnsen

To av de besøkende som stoppet for å spille en runde med "Gründerspillet" var brødrene Victor (8) og Alexander Høgheim (10).

- Guttene synes det er morsomt å lære nye ting og ville selv dra ned hit, selv om regnet øser ned, forteller bestefar Rolf Andersen.

- Her er det lett å finne noe som engasjerer, fortsetter han.

Forskningsfesten på festplassen er over for denne gang, men Forskningsdagene fortsetter ut uken med onsdagens Lehmkuhlforelesning som en del av programmet.

Besøk hjemmesidene til Forskningsdagene.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive