BORA åpnet på NHH

Utviklingen de senere årene viser at prinsippet om åpen tilgang til vitenskapelige publikasjoner vinner flere tilhengere. Flere og flere ser verdien av at forskningsresultater blir gjort åpent tilgjengelig for alle.

26.09.2007 - Tekst og foto: Morten Halvorsen


Paneldebatt. Fra venstre: Bernt Lindtjørn - forsker ved UiB, Arno Vigmostad - forlegger i Fagbokforlaget, Per A. Heum - adm.dir SNF AS, Arne Jakobsson - NORA og Vidar Røeggen - Tidsskriftsredaktør i Universitetsforlaget.

Det sa UiB-rektor Sigurd Grønmo i sin tale under åpningen av BORA på NHH tirsdag.

Åpningstalen ble etterfulgt av innlegg og debatt med deltakere fra både forskningsmiljøet, tidsskriftsforlagene og universitetsbiblioteket i Oslo.

Open Access
"Bergen Open Research Archive" (BORA) er et samarbeid mellom UiB, NHH, HiB og Christian Michelsens institutt for felles elektronisk arkivering, indeksering, lagring og formidling av forskningsresultater.

Hensikten med BORA er å synliggjøre forskningen i Bergen ved å gjøre den offentlig og gratis tilgjengelig på internett.

Forskning trives best i åpne landskap
Arne Jakobsson fra universitetsbiblioteket i Oslo åpnet innleggsrunden med å sette fokus på at egenarkiverte artikler både blir hyppigere lest og har større akademisk påvirkning enn artikler som kun publiseres i tidsskrifter.

Jakobsson problematiserte også det faktum at samfunnet betaler for forskning som forlagene igjen selger dyrt tilbake til samfunnet. Regningen for tidsskriftene havner oftest hos bibliotekene. Med skyhøye abonnementspriser er det mange som ikke har råd til å kjøpe forskningsresultater som til og med kan være produsert hos dem selv.

Styrker demokratiet
Mange har i det siste satt fokus på at utviklingsland ikke får tilgang på forskningsresultater fordi prisen på tidsskriftsabonnementene er for høy. Også i Norge ser man at de mindre institusjonene skvises ut av høye abonnementspriser.

- På UiO har vi tilgang til det aller meste av nyere forskning, mens man på diakonhjemmet noen hundre meter unna kun har tilgang til en brøkdel av denne forskningen, sa Jakobsson.

Han mener at åpne forskningsarkiver som BORA kan styrke demokratiet og bidra til å utjevne kunnskapsforskjeller.

Parallell egenarkivering
Forskerne som var til stede på BORA-lanseringen ble også gjort oppmerksomme på mulighetene for egenarkivering som en supplerende publiseringskilde i tillegg til de tradisjonelle tidsskriftene.

De aller fleste forlag godtar lagring i åpne forskningsarkiv, noe mange forskere enten ikke er klar over, eller ikke velger å benytte seg av.

Kunnskapsparadokset
Ordstyrer Per Jon Odéen avrundet debatten med et paradoks til ettertanke. Han påpekte at "World Wide Web", som i sin tid opprinnelig ble opprettet nettopp for å lagre og spre kunnskap og informasjon rundt om i verden, har blitt flittig brukt til alt annet enn nettopp dette.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive