Vil tilby mastergrad i ressurs- og miljøøkonomi

Programutvalget for masterutdanningen anbefaler overfor styret at NHH etablerer en ny masterprofil i energi-, ressurs- og miljøøkonomi. Profilen vil være attraktiv både for norske og internasjonale studenter.

18.10.2007 - Kristian T. Marthinsen


Leif K. Sandal
Leif K. Sandal sitter i arbeidsgruppen for det som kan bli NHHs nye mastergradsprofil i energi-, ressurs- og miljøøkonomi.

Dekan for masterutdanningen, Iver Bragelien, forteller til Paraplyen at anbefalingen om å opprette en slik ny masterprofil vil bli lagt fram for styret 25. oktober.

- Vi er svært positive, det var et enstemmig utvalg som stilte seg bak anbefalingen, men det er styret som fatter den endelige beslutningen, forteller Bragelien.

Ser til Norge
- Dette er et spennende fagområder, sier professor Leif K. Sandal ved Institutt for foretaksøkonomi. Han har sittet i arbeidsgruppen som har hatt oppdraget med å beskrive profilens innhold.

- Er det noe man i utlandet kikker til Norge for, så er det vel kanskje for å lære av hvordan vi utnytter våre naturresurser. Vi blir sett på som flinke til å forvalte våre oljeressurser på en måte som kommer hele samfunnet til gode, sier han. Norge har også et godt renomme når det gjelder verdiskapning i de marine miljøer. Vi blir heller ikke oppfattet som noen miljøsinke.

Populært tema
Målsettingen med den nye profilen er å tilby en internasjonal masterprofil som gir grunnlag for bedre beslutninger på bedrifts- og samfunnsnivå innenfor disse områdene. Flere av høyskolens ulike fagmiljøer har fokus på nettopp disse temaene, og profilen bidrar til å samle disse på tverrs av instituttgrenser.

- Etableringen av et slikt internasjonalt undervisningstilbud passer godt inn i realiseringen av høyskolens faglige strategi, skriver arbeidsgruppen i sitt innspill til Programutvalget for masterutdanningen (PMU) ved NHH.

All undervisning vil foregå på engelsk, og det legges til rette for at en stor del av studentmassen vil være internasjonale studenter. I sommer ble det også gjennomført et engelskspråklig sommerkurs i ressursforvaltning ved NHH. Sommerkurset fikk god oppslutning og positiv evaluering fra studentene.

Stort behov for kunnskap
Det er ikke bare høyskolen og dens studenter som vil nyte godt av et slikt mastergradsprogram.

I følge professor Sandal vil det være et stort behov for kompetente kandidater i hele oljesektoren.

- Det er omtrent førti år siden oljeeventyret startet, og det vil skje en stor utskiftning i årene som kommer, spår han.

Sandal og resten av arbeidsgruppen ønsker å lage et studieprogram som gir studentene innsikt i langsiktig ressursforvaltning.

- Vi skal gi breddeinnsikt og markedsforståelse til fremtidige beslutningstakere, sier han.

For å få til dette ønsker de kursansvarlige å knytte til seg kompetanse fra industrien. Dette skal gjøres både ved å gi studentene internships i de ulike bransjene, samt bruke ansatte i olje-, energi- og fiskerinæringen som forelesere.

- Dette med internships gir oss to fordeler. For det første får både fagstaben og studentene ved NHH kontakt med industrien. For det andre får vi gode tilbakemeldinger på hva industrien er opptatt av, noe som er veldig viktig for NHH, sier Sandal som ser for seg at dette studiet vil bidra til å knytte høyskolen tettere til industrien.

Et samarbeidsprosjekt
I den første perioden vil fire av fem institutt fra NHH bidra med faglig kompetanse til den nye masterprofilen. Slik blir kunnskapen bedre integrert, og de faglig ansvarlige kan dra veksler på hverandre. Sandal ser for seg at også det femte instituttet vil bidra når bemanningsituasjonen der bedres.

Dersom alt går etter planen blir det oppstart allerede til høsten neste år.

Fremover skal arbeidsgruppen bruke tid til å tenke nøye gjennom hvilke nasjonale og internasjonale målgrupper de skal markedsføre studiet mot. Foreløpig tar de sikte på å bruke samme kanaler som MIB-programmet. Men Sandal presiserer at det ikke bare er internasjonale studenter som kan ha nytte av en slik masterprofil.

- Det bør absolutt være attraktivt for norske studenter. Det vil bli behov for kompetente folk i hele oljesektoren, og da snakker vi ikke bare om teknisk personell, sier professor Leif K. Sandal.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive