Har vi nok kunnskap om energipolitikk?

- I Norge er den fremste energiteknologien i solcelleteknologi. Er dette riktig for landet, spurte professor Victor D. Norman da Energiforum arrangerte temamøte om Norges framtidige energipolitikk onsdag 3. oktober.

18.10.2007 - Andreas Bjørbak Alnæs


Victor Norman
Victor D. Norman, arkivfoto.

Energiforum er en kunnskapsbasert, tverrfaglig og uavhengig organisasjon som jobber for å styrke kunnskaps- og kompetansegrunnlaget for energivirksomhet og energipolitikk.

Kongesalen på Royal Hotel Bryggen var fullsatt da Victor Norman hadde åpningsinnlegget om kunnskapsnivået hos norske energipolitikere. Temaet for onsdagens møte var hvordan man skal få kunnskapen fram i politikken, og slik ta de beste beslutninger.

NHH-professor Victor Norman snakket om utfordringer og løsninger.

Incentiver er løsningen
- Vi har fire hovedutfordringer: tilpasningen til det globale klimaregimet, hvordan Norge skal praktisere naturvernet, effektiviteten i det norske energisystemet og teknologiutviklingen, forklarte han.

Effektiviteten i det norske energisystemet vil påvirkes av norges evne til å investere nok, og ikke minst investere i de riktige prosjektene. Videre vil sammensetningen av energibærere være avgjørende. Skal vi ha mer sol og vind, eller gass?

Det siste året har det vært mye snakk om klimapolitikk og hvordan utslippene skal reduseres. For å få til dette må ny teknologi utvikles. Det koster penger.

- Systemet må være utformet slik at de som finner løsningene er de som tjener mest på det, sa NHH-professoren.

Dette har blitt gjort gjennom et kvotesystem hvor man ved hjelp av markedsstruktur kommer fram til en optimal pris på utslippene. Det vil si at de som har mest bruk for kvoten, er de som er villige til å betale mest for den.

Rett og galt
- Allerede her har vi mistet 99,9 prosent av verdens befolkning. De tror at det optimale er å redusere utslippene slik at skadevirkningen blir lik null. Det er feil. Det optimale er å redusere utslippene slik at den marginale skadevirkningen er lik den marginale verdien av mer utslipp, forklarte Norman.

- Dette har heldigvis vært verdens løsning, som ved Kyoto-avtalen og det norske el-markedet, men vi har også eksempler på det motsatte.

Av disse trakk Norman fram lavprisregimet for kraftkrevende industri, knappheten på overføringskapasitet, og ikke minst kravene om nasjonale utslippsreduksjoner framfor å gjøre det hvor det er mer effektivt.

Politikk og markeder
- Politikk handler om interesserkonflikter, og politikken er mediestyrt. Markedet har ikke denne konflikten ettersom kjøper og selger enes om prisen. Markedet vil derfor finne den optimale løsningen, konkluderte Norman.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive