Utenlandske eiere får opp produktiviteten

Ragnhild Balsvik disputerer 26. mars ved NHH.

Bedrifter med utenlandske eiere er mer produktive enn norske industribedrifter. De øker i gjennomsnitt både produktiviteten og sysselsettingen etter utenlandsk oppkjøp. Dette er ett av funnene i Ragnhild Balsviks doktoravhandling Foreign direct investment and host-country effects. Hun disputerer mandag 26. mars.

23.03.2007 - Red.


Hovedtema for avhandlingen er utenlandske direkte investeringer og den effekt slike investeringer kan ha for andre bedrifter i vertslandet. Avhandlingen består av fire arbeider som teoretisk og empirisk belyser denne problemstillingen.

Det teoretiske arbeidet fokuserer på hvordan et multinasjonalt selskap vil ønske å etablere seg i et nytt marked gitt at det er fare for at noe av den kunnskapen som bedriften har med seg skal lekke ut til bedrifter i vertslandet.

Den empiriske delen av avhandlingen studerer effekter av utenlandsk eierskap i norsk industri ved å bruke omfattende bedriftsdata for perioden 1980-2000. Det antas ofte at utenlandsk eierskap kan gi opphav til produktivitetsgevinster hos lokale bedrifter i vertslandet. Årsaken er at lokale bedrifter kan tilegne seg noe av den kunnskap og teknologi som de utenlandske eierne bringer med seg til sine bedrifter i vertslandet.

Resultatene i avhandlingen tyder på at når utenlandske selskaper etablerer nye produksjonsbedrifter i Norge har det en negativ effekt på produktiviteten til norske bedrifter i samme industrisektor, mens utenlandske etableringer gjennom oppkjøp av eksisterende norske bedrifter har en positiv effekt.

I avhandlingen undersøkes det også hvorvidt mobilitet av arbeidskraft er en kanal for kunnskapsspredning fra multinasjonale bedrifter etablert i Norge til lokale norske bedrifter. Analysen viser at arbeidere med erfaring fra multinasjonale selskap bidrar om lag 20 prosent mer til bedriftens produktivitet enn arbeidere uten slik arbeidserfaring. Produktivitetspremien til bedriftene er langt større enn den lønnspremien bedriftene betaler for å tiltrekke seg denne arbeidskraften. Det vises også at bedrifter med utenlandske eiere er mer produktive enn norske industribedrifter. Bedrifter som blir oppkjøpt av utenlandske eiere øker i gjennomsnitt både produktiviteten og sysselsettingen etter oppkjøp, slik at skremmebildet av at utenlandske interesser kjøper opp for å legge ned ikke finner belegg i analysen.

Tema for prøveforelesningen:"Multinational companies: curse or blessing?"

Tid for prøveforelesningen: Kl. 10:15-11:00 i Karl Borchs aud.

Tittel på avhandlingen:"Foreign direct investment and host-country effects."

Tid for disputas: 12.15 i Karl Borchs auditorium NHH

Medlemmer i bedømmelseskomiteen:
- Professor Jan I. Haaland, NHH

- Professor Hylke Vandenbussche, Université catholique de Louvain
- Professor Kjell Gunnar Salvanes, NHH.

Hovedveileder: førsteamanuensis Jarle Møen, NHH

Prøveførelesningen og disputasen er åpen for alle interesserte tilhørere. Avhandlingen er tilgjengelig ved å kontakte presse@nhh.no


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive