- Utrolig så kort ett minutt egentlig er

AFF-konsulent Jannik Kvaal er på NHHs mediekurs og har akkurat brukt ett minutt foran et TV-kamera for å fortelle hva hans nyeste forskningsprosjekt dreier seg om.

07.06.2007 - Kristian Marthinsen


Deltakere på vårens mediekurs, fra venstre: Alexander Madsen Sandvik, Trond Døskeland, TV-fotograf Frode Fimland, Jannik Kvaal, Renée Klepsland, informasjonssjef Asle Haukaas, Eirik Kristiansen, Ingvild Almås og mediekontakt Kristin Risvand Mo.

Sammen med fem andre forskere deltar han på mediekurs i regi av NHHs informasjonsavdeling. Der får de prøve seg foran kamera, både med og uten reporter.

Hvert semester arrangerer NHHs mediekontakt, Kristin Risvand Mo, mediekurs for forskere tilknyttet NHH-miljøet. Med seg på laget har hun TV-fotograf Frode Fimland og Kommunikasjonsdirektør i Konkurransetilsynet og mangeårig journalist, Astrid Tomassen.

Ekspertkommentator
På mediekurset skal deltakerne først bruke ett minutt foran kamera på å fortelle hva de forsker på. Senere blir de intervjuet av Tomassen, også det foran kamera. Etter begge sesjonene fikk vårens deltakere anledning til å kommentere sin egen og de andres innsats.

- Veldig nyttig, sier Renée Klepsland som underviser i fransk grammatikk, kultur og økonomi. - Det er lærerikt å se hva en selv og de andre presenterer og hvordan vi reagerer foran mikrofonen. Og så lærer vi mye av å kritisere hverandre, legger hun til.

Klepsland må vel kalles videregående når det kommer til mediekursing. Totalt har hun vært ni ganger på TV2-Nyhetskanalen. I tillegg har hun blitt intervjuet av både radio og avis om alt fra franske juletradisjoner til konsekvensene av Frankrikes presidentvalg.

Da resultatet fra den franske valgkampen nylig ble avsluttet, satt Klepsland over fire timer i studio som ekspertkommentator, en rolle NHH-forskere ofte får i media.

Hver gang hun skal på luften bruker Klepsland god tid på å lese seg opp på temaet. Franske og norske aviser pløyes, radiokanaler saumfares og det holdes lange telefonersamtaler mellom Norge og Frankrike. Alt skrives ned på små huskelapper.

- Men det kan ikke brukes i studio. Alt må kunnes utenat, sier Klepsland, som forteller at hun alltid har følt seg velkommen hos TV2, men at alt går veldig fort for seg.

Spennende å se seg selv på TV
Når fotograf Fimland begynner å rigge til det tekniske utstyret, endrer stemningen i konferanserommet på Hotell Augustin seg fort. Men noen er roligere enn andre.

- I fjor var jeg med å lage et innslag for barneprogrammet Newton, forteller stipendiat Alexander Madsen Sandvik. Men det er alltid spennende å se seg selv på TV, legger han til.

En annen som også har fått prøve seg foran kameraet er Trond Døskeland som nylig la frem sin doktorgradsavhandling om aksje- og obligasjonssparing.
- Jeg var 10 sekunder på TV2-nyhetene sist høst. Men de brukte nærmere en halvtime på opptak, sier den ferske doktoranden.

Lærer av hverandre
Kursinstruktør Tomassen gir deltakerne gode råd for hvordan de skal forholde seg til media.

- Du må være grådig observant og sette premissene selv. Be om å få et par stikkord om hva saken dreier seg om før intervjuet starter og ikke la journalisten styre alt, sørg for å få frem det du har bestemt deg for, lærer hun forskerne.

Når Tomassen senere intervjuer stipendiat Ingvild Almås om rettferdighetsprosjektet som har pågått på NHH, kommer beviset på at forskerne også er gode studenter. Almås lar ikke "journalisten" vippe henne av pinnen, og holder fast ved at nordmenn legger mer vekt på rettferdighet enn det mange tror.

Noe av det mange forskere synes er vanskeligst er å spissformulere poengene slik pressen liker å gjøre. Men Tomassen klarer å bygge opp en forståelse for at spissing og konkretisering kan gjøre formidlingsjobben enklere for NHH-forskerne.

- Det vi har lært her kan også brukes når man skal presentere forskning til for eksempel departementene, sier førsteamanuensis Kristiansen. - Da kan det også være lurt å spisse formuleringene og komme fort til poenget. I tillegg bør vi ha klare norske eksempler, selv om det er internasjonal forskning vi holder på med, oppsummerer Kristiansen etter to runder foran TV-kameraet.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive