Kind er ny professor ved NHH

Hans Jarle Kind ble fredag 22. juni utnevnt til professor i internasjonal økonomi ved institutt for samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole.

22.06.2007 - tekst og foto: Kristian T. Marthinsen


Professor Hans Jarle Kind med samarbeidspartner og NHH-rektor
Jan I. Haaland.

Kind er utdannet siviløkonom fra BI i 1993 og begynte samme år på høyere avdeling på NHH.

Forsker på forskning
I doktorgradsavhandlingen analyserte Hans Jarle Kind sammenhengen mellom globalisering og økonomisk vekst.

Fokuset i avhandlingen var spesielt rettet mot hvordan globaliseringen påvirker industrilokalisering og internasjonale lønnsforskjeller.

I forlengelsen av dette arbeidet viste han i et fellesarbeid med Karen Helene Ulltveit-Moe og Guttorm Schjelderup hvordan land med store industrielle klynger kan ha høyere skatter på internasjonalt mobile faktorer enn andre land.

I de senere år har Kind sett nærmere på hvordan den økte globaliseringen påvirker statens insentiver til å subsidiere forsknings- og utviklingsaktiviteter. Sammen med NHH-rektor Jan I. Haaland har han skrevet en artikkel som nå har blitt akseptert i det anerkjente tidsskriftet Journal of International Economics.

I artikkelen kommer de frem til at selv i de tilfeller hvor globaliseringen ikke fører til økt konkurranse, kan det både av nasjonale og globale hensyn være fordelaktig at staten øker forskningssubsidiene.

Tele og media
Det er ikke bare globalisering som fenger den ferske professoren. De siste årene har han jobbet spesielt mye med problemstillinger knyttet til tele- og medieøkonomi.

Sammen med blant annet Øystein Foros ved NHH har Kind skrevet flere vitenskaplige artikler om ulike konsekvenser av å regulere telesektoren, herunder tilgangen til bredbånd.

Nylig har han dessuten sammen med Guttorm Schjelderup skrevet et vedlegg til mediemeldingen som nylig er utgitt av Kulturdepartementet.

- I vedlegget ser vi nærmere på virkningen av å få tilgang på flere kanaler som følge av det digitale bakkenettet. Vi diskuterer også betydningen av å ha en offentlig kanal når vi får bakkenettet, samt hvilke virkemidler staten kan bruke for å oppfylle mediepolitiske mål, forteller Kind.

Som nyklekket professor tror han ikke hverdagen kommer til å endre seg i stor grad. Det føles jo fint dette, og jeg trives svært godt på NHH. Fremover vil jeg først og fremst forske på internasjonal økonomi, og ikke minst hvordan handelsliberaliseringen påvirker bedrifters strategiske beslutninger. Herunder vil jeg fokusere på hvordan tele- og mediemarkedet blir påvirket av internasjonal konkurranse, forteller professor Hans Jarle Kind til Paraplyen.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive