Disputas:Tidlig tillit i arbeidsrelasjoner

Svein Tvedt Johansen (bilde) disputerer tirsdag 19 juni for doktorgraden ved NHH med avhandlingen "Trust in Initial Encounters: A Motivational Cognitive Theory"

18.06.2007 - Red.


Prøveforelesning og disputas i Karl Borchs Aud. Tirsdag 19. juni
Prøveforelesning: kl. 11.15
Disputas: Kl. 13.15

I avhandlingen ser Johansen på hvordan tillit dannes i en innledende fase av relasjoner i arbeidslivet.

Dette kan være relasjoner mellom konsulenter og medarbeidere i klientbedrifter, eller ledere og nylig ansatte medarbeidere. Tillit sees her fra ståstedet til den som gir tillit.

Med utgangspunkt i teori om sosial kognisjon, utvikler Johansen en teoretisk modell som beskriver hvordan eksponering for risiko påvirker dannelsen av tillit i en innledende fase av en relasjon, for eksempel et arbeidsforhold.

Risiko kan her for eksempel knytte seg til mulige negative konsekvenser av et konsulentdrevet prosjekt (nedbemanning), eller til muligheten for å bli forbigått av leder i en konkurranse om opprykk.

Johansen presenterer to effekter av risiko på tillit:
Først en direkte effekt hvor risiko kan lede til redusert tillit, mer tillit eller mer tillit i situasjoner hvor risiko opptrer i kombinasjon med avhengighet eller reflekterer tidligere valg.

Deretter presenterer avhandlingen en indirekte effekt av risiko på tillit. Risiko antas først å påvirke hvilken betydning folk tillegger velvilje og dyktighet. Høy risiko, for eksempel for eldre arbeidstakere i en nedbemanningssituasjon, vil øke betydningen av velvilje samt redusere betydningen av dyktighet. Det blir altså viktigere hvilke mål den enkelte har, heller enn hvilken kompetanse hun eller han har. Relatert til dette antas risiko også å påvirke hva folk ønsker å vite noe om. Mens velvilje relaterer seg til en egenskap ved personen, vil dyktighet i større grad være knyttet til rollen personen utøver. Personer eksponert for høy risiko vil søke informasjon om person, mens personer eksponert for lav risiko vil søke informasjon om rolle (og ikke person). Informasjon som stemmer overens med aktive informasjonsmål (skaffe til veie informasjon om rolle eller person) antas å resultere i mer tillit mens informasjon som avviker fra og ikke tjener aktive informasjonsmål antas å resultere i mindre tillit.

Johansen argumenterer for at atferd som samsvarer med forventninger til en rolle, for eksempel en konsulentrolle, vil øke tilliten i situasjoner med lite risiko, men føre til mindre tillit i situasjoner med høy risiko. Tilsvarende antas atferd som bryter med rolleforventninger, men som oppfattes som informativ med hensyn til personlige egenskaper, å resultere i mindre tillit i situasjoner med lav risiko men øke tilliten i situasjoner med høy risiko. Johansen diskuterer også mulige effekter av i hvilken rekkefølge folk introduseres for henholdsvis atferd som samsvarer eller bryter med rolleforventninger.

Avhandlingen tar avslutningsvis opp praktiske implikasjoner av modellen. I et appendiks til avhandlingen beskriver Johansen en første test av modellen i form av to eksperimenter som tester tre hypoteser utledet fra modellen. Her får modellen delvis støtte.

Johansen er utdannet siviløkonom og Cand. Merc ved NHH og jobber som stipendiat ved institutt for strategi og ledelse, NHH

Kandidaten kan treffes på telefon 55 95 95 64/ 975 29 979


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive