Einar Hope 70 år

Foto: Sigrid Folkestad

Professor emeritus Einar Hope fyller 70 år 13. juli. Hope er født i Masfjorden og kom tidlig til Bergen for å gå på Bergen Handelsgymnasium. Senere ble det studier ved Norges Handelshøyskole med siviløkonomeksamen i 1962.

13.07.2007 - Redaksjonen


Samme år ble han ansatt som vitenskapelig assistent ved NHH's Institutt for samfunnsøkonomi, hvor han hadde sin arbeidsplass, etter hvert som førsteamanuensis i samfunnsøkonomi, frem til 1976.

I løpet av denne tiden hadde han to langvarige forskningsopphold i utlandet, ved University of Minnesota i 1965-66 og ved University of Cambridge i 1971-72. Disse oppholdene var med på å skape den internasjonale orienteringen og det brede faglige nettverk som kom til å spille en stor rolle i hans senere virke.

Industriøkonomisk institutt
I 1976 ble Einar Hope ansatt som direktør ved det nyopprettede Industriøkonomisk institutt (IØI) i Bergen. Etter to år i denne stillingen sluttet han for å bli forskningssjef for Høyskolens eget Senter for anvendt forskning (SAF), som i 1991 ble reorganisert under navnet Stiftelsen for samfunns- og næringslivsforskning (SNF).

Under Hopes ledelse vokste SNF frem til å bli landets ledende senter for økonomisk-administrativ oppdragsforskning. Men Hope kuttet aldri båndene til sitt tidligere virke og klarte å opprettholde en imponerende aktivitet også som forsker og som medlem av en rekke betydningsfulle offentlige utvalg.

Hans viktigste forskningsfelt var energiøkonomi, der hans arbeider blant annet fikk avgjørende betydning for den deregulering av sektoren som fant sted fra 1991.

Konkurransedirektør
I 1995 foretok han et nytt karriereskifte, denne gangen til stillingen som konkurransedirektør, som han innehadde i fire år. Han hadde et solid faglig grunnlag for sitt nye virke, og hans innsats i denne stillingen utmerket seg både ved sans for praktisk problemløsning og prinsipiell tenkning.

I 1999 grep han imidlertid muligheten til å komme tilbake til NHH som professor i energiøkonomi. Det resulterte i en lang rekke faglige publikasjoner og verdifull innsats i undervisningen. Han tok avskjed fra professoratet i 2004, men det førte ikke til noen merkbar nedgang i hans aktivitetsnivå.

Einar Hope har gjort en stor innsats for NHH-miljøet, for anvendt økonomisk forskning og for det norske samfunn. For alt dette fortjener han mengder av laurbær, men han har neppe tenkt å hvile på dem med det første.

Venner og kolleger ved NHH


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive