Utvikling av norsk petroleumsvirksomhet

Førsteamanuensis Svein Ulset.

I et arbeidsnotat som Samfunns- og næringslivsforskning publiserte på www.snf.no denne uken skisserer Svein Ulset ideer til et forskningsprogram som skal bidra til utvikling av norsk petroleumsnæring.

24.01.2007 - Sigrid Folkestad


I arbeidsnotatet Utvikling av norsk petroleumsvirksomhet. Forslag til forskningsprogramtar Ulset utgangspunkt i myndighetenes målsetning om realisering av den langsiktige utviklingen for norsk petroleumsvirksomhet.

Leverandørene i skarp konkurranse
Svein Ulset, som er førsteamanuensis ved Institutt for strategi og ledelse, skisserer sentrale forskbare problemstillinger knyttet til aktørenes forskjellige roller og muligheter for utvikling av mer verdiskapende konkurranse og samarbeid som igjen utgjør sentrale betingelsene for realisering av den langsiktige utviklingsbanen.

I sentrum for næringsutviklingen står de internasjonale leverandørbedriftene og serviceselskapene i skarp internasjonal konkurranse om oppdrag for oljeselskapene, basert på teknologi som de enten har utviklet selv, i samarbeid med andre, eller som de har lisensiert eller kjøpt inn, skriver Ulset.

Han spør om ikke en betydelig mer vekstkraftig utvikling av norsk petroleumsnæring kan oppnås ved å sikre norsk teknologi og kompetanse tilgang til mer ekspansive og kreative miljøer ved bruk av mer produktive kontrakter og relasjoner.

I to doktorgradsarbeider ved NHH
"Til å besvare dette spørsmålet velger vi å fokusere på de tre hovedaktørene: myndighetene, leverandørbedriftene (oljeserviceselskapene) og oljeselskapene. Hver for seg og samlet har disse gode muligheter til å fremme utviklingen av en mer vekstkraftig norsk petroleumsnæring, også internasjonalt. I notatet skisseres disse mulighetene som problemstillinger og foreløpige hypoteser (diagnoser) som utvikles på bakgrunn av næringens visjoner, status og den senere tids utviklingstrekk (symptomer)".

Mer presise hypoteser om disse forholdene er under utvikling ved Norges Handelshøykole som ledd i to doktorgradsarbeider. Det ene tar for seg samarbeidsforholdene mellom leverandører og oljeselskap på norsk sokkel.

Det andre ser på organisering av utvinningslisenser i Norge og Russland.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive