Pris for beste masteroppgave tildelt

I juni gikk Institutt for samfunnsøkonomi ut med en konkurranse om beste masteroppgave innenfor samfunnsøkonomi. Den første prisen ble tildelt Runar Aksnes og Vibeke Horn Bakken for masteroppgaven "Publisering av rentebane. En analyse av rentebanens bidrag i pengepolitikken".

28.08.2007 - Red.


Veileder for oppgaven var professor Øystein Thøgersen (Institutt for samfunnsøkonomi, NHH)

Begrunnelse for tildelingen
Oppgaven tar opp en viktig pengepolitisk problemstilling, nemlig om sentralbankens publisering av sin forventede rentebane for de nærmeste årene vil føre til at markedet i gjennomsnitt blir mindre overrasket over sentralbankens rentebeslutninger.

Som kjent følger både Norges Bank og sentralbanken i New Zealand en slik praksis.

Oppgaven analyserer et stort datamateriale med daglige renteobservasjoner som dekker 6 ulike valutaslag. Studentene bruker en metode som gjør det mulig å måle graden av markedets overraskelse over utfallet av sentralbankenes rentemøter.

Aksnes og Horn Bakken konkluderer blant annet med at offentliggjøring av forventet rentebane har ført til en større nedgang i overraskelseskomponenten i New Zealand og Norge enn i de andre landene som ikke offentliggjør rentebaner.

- Dette representerer et originalt og solid stykke empirisk forskningsarbeid som er verdig prisen for beste masteroppgave ved institutt for samfunnsøkonomi. Det sier Komiteen for konkurransen, Professor Erling Steigum (BI) og Professor Bertil Tungodden ved Institutt for samfunnsøkonomi, NHH.

Les artikkel om bakgrunn for prisen for beste masteroppgave


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive