Ny forsker for etikk og revisjon

Iris Stuart er første kvinnelige professor ved institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap. De siste syv årene har hun jobbet ved California State University. Iris Stuart ser frem til å jobbe ved NHH med tettere kontakt med Phd-studenter og mer tid til forskning.

24.08.2007 - Kristian T. Marthinsen (tekst og foto)


Iris Stuart på sitt nye kontor.

- Vi synes det er fantastisk å få en så dyktig og aktiv forsker i dette fagfeltet. Iris Stuart er utelukkende rekruttert på bakgrunn av hennes kvalifikasjoner, men vi setter også pris på å få vår første kvinnelige professor, sier instituttstyrer Trond Bjørnenak.

Revisjon og etikk
Stuarts faglige hovedområder er innen revisjon og etikk. Hun liker å holde tett kontakt med fagmiljøene, og har tidligere jobbet som revisor for blant annet KPMG.

- Som forsker er jeg interessert i det psykologiske aspektet ved hvordan revisorer tar avgjørelser og fatter vedtak. Hvordan revisorer og regnskapsfører tar avgjørelser som står i forhold til jobben de har, forteller hun.

Sammen med mannen, Bruce Stuart, som er historiker, har hun utviklet en modell som ser nærmere på etisk beslutningstaking i revisjonsfaget. Der har de beskrevet flere eksempler om hvordan revisorer i firmaer som Enron og Parmalat har skjøtt jobben sin.

Modellen ser nærmere på hvordan begreper som blant annet pålitelighet, relevans og upartisk informasjon påvirker regnskapsinformasjonen fra et selskap.

Røtter
- Mannen min og jeg ser på dette som en unik mulighet til å oppleve noe nytt. Og vi ser på det som et bra valg rent profesjonelt sett. Dette var en "once in a lifetime"-mulighet for oss, sier Stuart.

Foreløpig leier ekteparet Stuart en bolig mens de leter etter et eget hus. Og revisjonsprofessoren har allerede funnet seg godt til rette.
- I dag starter jeg dagen med å plante litt i hagen. Jeg elsker hagestell, sier hun.

Iris Stuart er født og oppvokst i Minnesota. Samtlige av besteforeldrene hennes stammer fra Skandinavia, og nå har hun og mannen pakket koffertene, solgt huset og bilen og flyttet til Bergen for godt.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive