Disputas: Astri Drange Hole

Astri Drange Hole disputerer for doktorgraden ved NHH fredag 17. august med avhandlingen "Responsibility and justice: An experimental approach"

17.08.2007 - Red.


Astri Drange Hole

Avhandlingen består av tre artikler, som fokuserer på hvordan folk opptrer i fordelings-situasjoner; om ansvar er et element i deres rettferdighetsbetraktninger.

Prøveforelesning
Karl Borchs auditorium
fredag 17. august
Kl. 10.15 - 11.00

Disputas
Karl Borchs auditorium
fredag 17. august
Kl. 12.15

Stikkord for Drange Holes avhandling
Avhandlingen fokuserer på hvordan folk opptrer i fordelingssituasjoner; om ansvar er et element i deres rettferdighetsbetraktninger. Et eksperiment hvor deltagerne blir stilt overfor reelle produksjons- og fordelingsvalg med penger involvert er gjennomført.

Et hovedfunn er heterogenitet både i vektlegging av forholdet mellom rettferdighet og materiell egeninteresse, og i rettferdighetsoppfatning.

De fleste deltagerne er opptatt av medspillerens valgte innsats i produksjonen når de bestemmer hvordan produksjonen skal fordeles. For disse deltagerne er ansvar for innsats i produksjonen et viktig element i rettferdighetsoppfatningen.
I et eksperiment hvor folk får diskutere rettferdighetsoppfatninger før de foretar produksjons- og fordelingsvalg viser det seg at folk opptrer mer sjenerøst når de har diskutert ulike rettferdighetsoppfatninger, og at de behandler informasjonsutvekslingen ulikt. Noen deltagere endrer ikke oppfatning av rettferdighet etter diskusjonen, mens andre lar seg påvirke at medspillers oppfatning av rettferdighet; noen ender opp med en kompromissløsning, mens noen opptrer opportunistisk.

Resultatene er til en viss grad avhengig av at deltagerne i eksperimentene er økonomistudenter, men økonomene er langt fra en homogen gruppe, verken med hensyn til rettferdighetsoppfatning eller vektlegging av rettferdighets-betraktninger i fordelingssituasjoner.

Medlemmer i bedømmelseskomiteen:
Professor Kjetil Bjorvatn, NHH
Professor Gaute Torsvik, UIB
Professor James Konow, Loyola Marymount University

Hovedveileder: Professor Bertil Tungodden, NHH

Prøveførelesningen og disputasen er åpen for alle interesserte tilhørere. Avhandlingen er tilgjengelig ved å kontakte presse@nhh.no



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive